[B4 2.8 AAH] szyby idą w dół z centralnego przycisku ale się
-
- Forum Audi 80
[B4 2.8 AAH] szyby idą w dół z centralnego przycisku ale się
Witam,
jak w temacie, w moim cabrio szyby się opuszczają i idą do góry ale tylko z panelu od strony kierowcy. Problem się pojawia gdy chcę podnieść wszystkie 4 szyby z centralnego przycisku między fotelami, szyby idą w dół ale nie chcą się podnieść. Raz na jakiś czas lekko się podniosą tak z 2-3 cm i dalej stoją. W dół oczywiście idą bez problemu.
Sprawdziłem przełącznik ( podmieniłem ) i dalej to samo, przekaźniki przeczyściłem i dalej nic. Dodam tylko że słychać przekaźnik pod deską jak duszę przycisk więc przekaźnik też jest ok
Jakieś pomysły ?
jak w temacie, w moim cabrio szyby się opuszczają i idą do góry ale tylko z panelu od strony kierowcy. Problem się pojawia gdy chcę podnieść wszystkie 4 szyby z centralnego przycisku między fotelami, szyby idą w dół ale nie chcą się podnieść. Raz na jakiś czas lekko się podniosą tak z 2-3 cm i dalej stoją. W dół oczywiście idą bez problemu.
Sprawdziłem przełącznik ( podmieniłem ) i dalej to samo, przekaźniki przeczyściłem i dalej nic. Dodam tylko że słychać przekaźnik pod deską jak duszę przycisk więc przekaźnik też jest ok
Jakieś pomysły ?
-
- Forum Audi 80
ok zacznę od tego bezpiecznika, gdzie on się znajduje?Jarewa pisze:Bezpiecznik termiczny podmień na mocniejszy, jak pomoże to któryś silnik napędzający uszkodzony lub mechanizm szyb ma "ciężko" prowadnice do czyszczenia przesmarowania.
Najpewniej to by trzeba było zmierzyć prąd dla każdej szyby osobno wtedy byś wiedział które robią problemy.
-
- Forum Audi 80
Niestety dalej walczę z tematem, dziś gdy auto stało w chłodnym garażu przez 2 dni - szuby elegancko się podnosiły z centralnego przycisku, pojeździłem pół godziny i znowu lipa, słychać tylko przekaźnik jak tyka.
Zamieniłem bezpieczniki termiczne ( oba ) na zwykłe 30 A i dalej nic, wyjąłem te mniejsze kwadratowe przekaźniki ( oba o tym samym numerze ) przeczyściłem - nic, zamieniłem sam przycisk - dalej nic. Jakieś pomysły co to może być ?
Zamieniłem bezpieczniki termiczne ( oba ) na zwykłe 30 A i dalej nic, wyjąłem te mniejsze kwadratowe przekaźniki ( oba o tym samym numerze ) przeczyściłem - nic, zamieniłem sam przycisk - dalej nic. Jakieś pomysły co to może być ?
-
- Forum Audi 80
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
nie bez vaga ani rusz, ale to tylko przypuszczenie skoro wszystko w porządku to to zostało do sprawdzenia bo sterownik dachu steruje tymi przekaźnikami przycisk środkowy to tylko sygnały do sterownika dachu a sterownik dachu uruchamia centralnie podnoszenie lub opuszczanie choć mnie to dziwi bo te przekaźniki muszą być za tylnym oparciem nie wiem co ty znalazłeś pod kierownica.
A dach działa normalnie zamyka otwiera??
Chyba ze na tym włączniku zanika masa lub plus działa w nim podświetlenie??
A dach działa normalnie zamyka otwiera??
Chyba ze na tym włączniku zanika masa lub plus działa w nim podświetlenie??
-
- Forum Audi 80
dach chodzi elegancko, wszystkie przyciski się podświetlają. Faktycznie jak zamykam centralnym przyciski, to słyszę cykanie pod deską rozdzielczą oraz z tyłu. Pod deską obok tego dużego prostokątnego przekańika są dwa kwadratowe o takich samych numerach, ale jaki to numer nie pamiętam niestety.
Dziwne to troche bo gdyby coś było źle podłączone, przecięte to wcale nie powinny się podnosić, a to jednak czasem działa
Dziwne to troche bo gdyby coś było źle podłączone, przecięte to wcale nie powinny się podnosić, a to jednak czasem działa
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Coś nie łączy ciężko mi powiedzieć szkoda ze nie masz vaga by zobaczyć może coś w sterowniku faktycznie siedzi. Sterownik pewnie ma też możliwość diagnozę test tych przekaźników.
Można jeszcze próbować jakąś kontrolką pinologie wyżej masz w sterowniku jak nie działa to sprawdzić czy dochodzi i czy wychodzi. Oczywiście sprawdzać jak nie działa
Można jeszcze próbować jakąś kontrolką pinologie wyżej masz w sterowniku jak nie działa to sprawdzić czy dochodzi i czy wychodzi. Oczywiście sprawdzać jak nie działa
-
- Forum Audi 80
Jarewa dzięki za wskazówki i sugestie, niestety moja wiedza i umiejętności zakończył się na wyczyszczeniu przekaźnika, sprawdzeniu bezpiecznków i podmianie przycisku będę musiał pod koniec sezonu oddać chyba jednak auto do jakiegoś elektryka, bo samemu to mogę więcej szkód narobićJarewa pisze:Coś nie łączy ciężko mi powiedzieć szkoda ze nie masz vaga by zobaczyć może coś w sterowniku faktycznie siedzi. Sterownik pewnie ma też możliwość diagnozę test tych przekaźników.