Witam,
Mam problem z samowłączającymi sie wentylatorami, nie ma reguły, raz się włączą podczas jazdy i nie chcą się wyłączyć, raz tak jak ostanio w nocy, włączyły się po tym jak już odszedłem od auta, popadało troche, złapało wilgoci, pracowały dotąd aż nie padł akumulator, raz od razu po przekręceniu zapłonu, ogólnie wariują strasznie. Przechodząc dalej, w skrzynce bezpieczników znajduje się przekaźnik numer 214 dokładnie w miejscu zaznaczonym na obrazku:
Po wyjęciu przekaźnika z miejsca które zaznaczyłem na czerwono wiatraki sie zatrzymują, natomiast wkładając go spowrotem mogą się włączyć albo i nie, jeśli się ten przekaźnik wpięty rusza ręką to słychać zwarcia jakieś i się włączają i wyłączają, co do zwarć to czy ta skrzynka bezpieczników jest rozbieralna żeby zobaczyć w środku czemu to sie tam tak zwiera samo z siebie? I kolejne pytanie do czego służy blaszka która jest w miejscu zaznaczonym na niebiesko? Zdaje mi sie że coś nie tak jest ze skrzynką.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc, bo strasznie jest to uciążliwe. Audi posiada manualną klimatyzację.
[B4 1.9 1Z] Samowłączające sie wentylatory na chłodnicy
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Próbowałem wyciągać skrzynkę od góry bo sie wyciąga z zatrzasków ten panel z bezpiecznikami i przekaźnikami ale zauważyłem że wszystkie wsuwki są chyba wtopione w ten panel i nie da sie tego rozebrać, a zwarcie jakieś się pewnie w środku robi. Póki co wyjąłem przekaźnik i nic sie samo juz nie włącza, ale nie moge tak jeździć bo i przy klimie nie działa wentylator, nawet nie wiadomo gdzie dokładnie szukać przyczyny.PieterB pisze:wystarczy zajrzeć pod kierownicę i zobaczysz skrzynkę od dołusnes38 pisze:co do zwarć to czy ta skrzynka bezpieczników jest rozbieralna żeby zobaczyć w środku czemu to sie tam tak zwiera samo z siebie?
A co jeśli u mnie tej blaszki nie ma i jedno z tych metalowych ramion do których jest przykręcona blaszka, stopiło wokół siebie plastik skrzynki?Krzysiek 84 pisze:Ta blaszka to bezpiecznik świec żarowych