Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B4 1.9 1Z] Samowłączające sie wentylatory na chłodnicy

ODPOWIEDZ
snes38
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] Samowłączające sie wentylatory na chłodnicy

Post autor: snes38 » 29 cze 2017, 18:31

Witam,
Mam problem z samowłączającymi sie wentylatorami, nie ma reguły, raz się włączą podczas jazdy i nie chcą się wyłączyć, raz tak jak ostanio w nocy, włączyły się po tym jak już odszedłem od auta, popadało troche, złapało wilgoci, pracowały dotąd aż nie padł akumulator, raz od razu po przekręceniu zapłonu, ogólnie wariują strasznie. Przechodząc dalej, w skrzynce bezpieczników znajduje się przekaźnik numer 214 dokładnie w miejscu zaznaczonym na obrazku:

Obrazek

Po wyjęciu przekaźnika z miejsca które zaznaczyłem na czerwono wiatraki sie zatrzymują, natomiast wkładając go spowrotem mogą się włączyć albo i nie, jeśli się ten przekaźnik wpięty rusza ręką to słychać zwarcia jakieś i się włączają i wyłączają, co do zwarć to czy ta skrzynka bezpieczników jest rozbieralna żeby zobaczyć w środku czemu to sie tam tak zwiera samo z siebie? I kolejne pytanie do czego służy blaszka która jest w miejscu zaznaczonym na niebiesko? Zdaje mi sie że coś nie tak jest ze skrzynką.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc, bo strasznie jest to uciążliwe. Audi posiada manualną klimatyzację.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 29 cze 2017, 19:55

snes38 pisze:co do zwarć to czy ta skrzynka bezpieczników jest rozbieralna żeby zobaczyć w środku czemu to sie tam tak zwiera samo z siebie?
wystarczy zajrzeć pod kierownicę i zobaczysz skrzynkę od dołu ;-)

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 29 cze 2017, 20:55

snes38 pisze: I kolejne pytanie do czego służy blaszka która jest w miejscu zaznaczonym na niebiesko? Zdaje mi sie że coś nie tak jest ze skrzynką.
Ta blaszka to bezpiecznik świec żarowych

Obrazek

snes38
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: snes38 » 30 cze 2017, 06:21

PieterB pisze:
snes38 pisze:co do zwarć to czy ta skrzynka bezpieczników jest rozbieralna żeby zobaczyć w środku czemu to sie tam tak zwiera samo z siebie?
wystarczy zajrzeć pod kierownicę i zobaczysz skrzynkę od dołu ;-)
Próbowałem wyciągać skrzynkę od góry bo sie wyciąga z zatrzasków ten panel z bezpiecznikami i przekaźnikami ale zauważyłem że wszystkie wsuwki są chyba wtopione w ten panel i nie da sie tego rozebrać, a zwarcie jakieś się pewnie w środku robi. Póki co wyjąłem przekaźnik i nic sie samo juz nie włącza, ale nie moge tak jeździć bo i przy klimie nie działa wentylator, nawet nie wiadomo gdzie dokładnie szukać przyczyny.
Krzysiek 84 pisze:Ta blaszka to bezpiecznik świec żarowych
A co jeśli u mnie tej blaszki nie ma i jedno z tych metalowych ramion do których jest przykręcona blaszka, stopiło wokół siebie plastik skrzynki?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawiew, klimatyzacja, ogrzewanie.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl