[80 b4 1.9 tdi] świece żarowe nie grzeją pomocy!
u mnie jest przekaźnik 208 a jak włożę 211 to od razu się załącza nawet jak mam kluczyki w kieszeni, ja nie mam problemu z rozruchem tylko z tym że świece nie grzeją, na razie zapala od strzała, dziwne z tym sterownikiem/przekaźnikiem 134 bo wyciągnięty został z auta które znam od początku i na pewno nikt w nim instalacji nie przerabiał
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
W takim razie masz coś namieszane ,bo przekaznik 208 nigdy nie wystepował w audi 80 tdi ,jako przekaznik grzania świecFazziu pisze:u mnie jest przekaźnik 208
A to świadczy tylko o tym, że masz albo uszkodzony ten przekaznik ,albo coś namieszane w elektryce ,bo takie cuda normalnie nie występująFazziu pisze:jak włożę 211 to od razu się załącza nawet jak mam kluczyki w kieszeni
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
Zgadza sie ,sterowany jest masą podawaną z ECU ,przy odpowiednio niskiej temperaturze ,odczytywanej właśnie z niebieskiego czujnika ...i tak to wymyśliła fabryka w tym aucie ...skoro u ciebie jest inaczej ,to nie ma co przelewać z pustego w prózne ,bo masz po prostu "rzeżbę" która działa ,lub nie,tak jak to wydumał sobie autor tej "rzeżby "Fazziu pisze:w 211 tak, bo przekaźnik jest sterowany masą
Ostatnio zmieniony 20 paź 2016, 20:27 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotrekdriver1
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
Do td ,ci się na ta wiedza na pewno nie przyda ,bo tam jest całkowicie inaczej niż w tdi ...nie mylić tych dwóch silników ,tdi i td to silniki z kompletnie innej bajki,wogóle do siebie nie podobne i całkowicie inaczej sterowanePiotrekdriver1 pisze:O to przyda mi się ta wiedza bo mam w rodzinie 80 tdi i td
Podepnę się, temat podobny. Wiecie co może palić blocho-bezpiecznik nr 22? Kilka dni temu zauważyłem, iż mam go przepalony. No ok. jest ciepło, świece są niepotrzebne, no ale problem ewidentnie jest. Tak profilaktycznie zwatowałem cienkim drucikiem (by nie przepalić drugiego blacho-bezpiecznika), przejechałem może 20km zaglądam drucik również przepaliło.
-
- Forum Audi 80
W tdi świece żarowe nie grzeją w temp.powyżej 5 stopni.Nawet gdyby grzały z powodu uszkodzonego czujnika temp.to nie powinno palić blaszki-bezpiecznika .W twoim przypadku o ile kontrolka świec się nie pali ,to przyczyną będzie najprawdopodobniej jakieś zwarcie w obwodzie grzania świec ,pierwszy podejrzany to przekażnik swiec ,który wystarczy wyciągnąć i wtedy sprawdzić czy nadal pali bezpiecznik .