[B4 2.6 ABC] Problem z sondą Lambda
[B4 2.6 ABC] Problem z sondą Lambda
Witam,
Mam problem s sondą lambda gdyż podłączając VCDS pokazuje błąd 2 Sondy Lambda. Sonda jest sprawna gdyż zamieniłem ją miejscami z pierwszą i o dziwo pokazuje wskazania takie jakie powinna. Za to jest problem od sondy do sterownika. Ma ktoś jakiś rysunek bądź jakiś schemat jak są poprowadzone kable od sondy po stronie pasażera do sterownika. Najlepsze oczywiście były by zdjęcia ale za wiele nie mogę wymagać. Bardzo proszę o pomoc.
Mam problem s sondą lambda gdyż podłączając VCDS pokazuje błąd 2 Sondy Lambda. Sonda jest sprawna gdyż zamieniłem ją miejscami z pierwszą i o dziwo pokazuje wskazania takie jakie powinna. Za to jest problem od sondy do sterownika. Ma ktoś jakiś rysunek bądź jakiś schemat jak są poprowadzone kable od sondy po stronie pasażera do sterownika. Najlepsze oczywiście były by zdjęcia ale za wiele nie mogę wymagać. Bardzo proszę o pomoc.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Disocare pisze: VCDS pokazuje błąd 2 Sondy Lambda.
Po stronie pasażera jest sonda nr. 1 (chyba że masz anglika). Masz lpg? Może też być problem z zapłonem na którymś cylindrze i to też może wyrzucić błąd sondy.Disocare pisze:Ma ktoś jakiś rysunek bądź jakiś schemat jak są poprowadzone kable od sondy po stronie pasażera do sterownika.
sygnał sond idzie na piny C2 i C4 ECU, kostka C to ta 16 pinowa ale z małymi pinami, druga 16 pinowa jest z grubymi.
Obie są sprawne bo dają normalne odczyty. Posiadam LPG ale problemem jest miejsce gdzie kabel sygnałowy od sondy łączy się z przewodem do komputera. Nie mam zielonego pojęcia gdzie ten kabel do kompa idzie, nawet za cholerę nie wiem gdzie jest w tym badziewiu komputer bo od przewodu łączącego komputer z sondą nie ma sygnału. Ale sama sonda sygnał daje.
A weź no napisz jakie te przewody założyłeś, jaka firma. I dlaczego zmieniałeś, czy coś się działo, czy "po prostu mnie naszło".Disocare pisze:A wszystko się złożyło po zmianie przewodów WN.
Świece też ruszałeś?
Jak tutaj zauważono słusznie błędy zapłonu = błędy mieszanki = sonda mówi "oż ty w mordę, dawno takich bzdur nie czytałam!".
Przewody NGK zmienione tylko dla tego, że pod fajkami był taki biały nalot, że można było skrobać i sprzedawać jako narkotyk. Miał też problem z paleniem jak było wilgotno.
Świece zmienione tydzień wcześniej Beru
A sprawa się rozwiązała gdyż kabel się faktycznie przetarł i wystarczyło lutowanie go oraz zabezpieczenie taśmą kevlarową dla pewności.
Świece zmienione tydzień wcześniej Beru
A sprawa się rozwiązała gdyż kabel się faktycznie przetarł i wystarczyło lutowanie go oraz zabezpieczenie taśmą kevlarową dla pewności.