Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] Kontrolka od świecy się zaświeca i nie chcę zgas

ODPOWIEDZ
DaxleR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] Kontrolka od świecy się zaświeca i nie chcę zgas

Post autor: DaxleR » 30 sie 2017, 16:42

Witam postanowiłem napisać temat o problemie który występuje w mojej Audi mianowicie po przekręceniu kluczyka kontrolka od świecy się zaświeca i nie ma zamiaru zgasnąć czasami po odczekaniu kilku godzin i ponownym przekręceniu problem znika.Mam ten problem od dłuższego czasu ale wcześniej jak się zaświecała kontrolka to raz na miesiąc i po chwili gasła ,a teraz zaświeca się codziennie jest to na tyle uciążliwe że nie mogę odpalić samochodu ponieważ kontrolka się ciągle świeci.Dodam że wymieniłem przekaźnik i bezpiecznik od świec i dalej jest to samo może wy coś poradzicie bo nie mam pojęcia co się dzieje...

skwaromir
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skwaromir » 30 sie 2017, 17:58

Ale zaświeci się i non stop grzeje świece ??

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 30 sie 2017, 18:10

Pod vaga musisz podpiać i sprawdzić błędy.To że świeci cały czasz kontrolka świec ,nie musi oznaczać problemu z układem grzania świec

DaxleR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DaxleR » 31 sie 2017, 13:22

Czyli jak się zaświeca kontrolka od świec to może wskazywać inny błąd i blokuje komputer? Jutro lub w sobotę podjadę i podepnę pod komputer wtedy dam znać co i jak.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek 84 » 31 sie 2017, 14:13

DaxleR pisze:Czyli jak się zaświeca kontrolka od świec to może wskazywać inny błąd i blokuje komputer?
Na nowszym osprzęcie kontrolka świec żarowych zastepuje kontrolkę check engine , więc jesli ta kontrolka świeci się czy pulsuje , to masz błąd zapisany w ecu i trzeba vagiem połączyć się ze sterownikiem silnika i odczytać go , skasować , usunąć awarię i potem obserwować czy nie powraca.

DaxleR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DaxleR » 05 wrz 2017, 18:49

Audi była podłączona do komputera i wyskoczył jakiś błąd związany z pompą wtryskową błąd został skasowany lecz dalej jest to samo ,a nawet ostatnimy czasy jest gorzej ponieważ dzisiaj gdy jechałem samochód sam zgasł i znowu zaświeciła się kontrolka od świec żarowych na tyle dobrze że szybko poprzekręcałem stacyjkę i kontrolka zgasła szczęście w nieszczęściu.... Zdaje mi się że problem właśnie leży po stronie pompy co o tym myślicie?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz

Post autor: MUNIOR » 05 wrz 2017, 19:00

DaxleR pisze:Audi była podłączona do komputera i wyskoczył jakiś błąd związany z pompą wtryskową błąd został skasowany lecz dalej jest to samo
Powiedz cóż to za wysokiej klasy "specjalista" ci podłączał auto do komputera ,skoro nic konkretnego nadal nie wiesz ...ani konkretnie co to za bład ,ani co z tym należy zrobić ...podłaczył skasował i po robocie .Gdzie wy takich "fachowców " wynajdujecie ? :shock: bezradny_ ...wiem że nie kazdy jest specjalistą ,ale litosci ...skoro ktoś podpina auto pod komputer ,to jakieś minimum wiedzy należało by mieć i powiedzieć coś na temat co za bład i skąd się mógł wziaść .W twoim przypadku skoro sam nie potrafisz nic z tym zrobić ,to musisz kogoś takiego znależć ,kto procz odczytania i skasowania błedów potrafi znależć i usunąć ich przyczynę .Problem masz zapewne z nastawnikiem pompy ,tyle co mogę wydedukować na odległosć z twoich skromnych informacji i tej ''wyrafinowanej " diagnostyki komputerowej.Sciągnij dekielek od nastawnika i sprawdż czy czasem nie są polutowane styki pod osłaonką na płytce ...widziałem już takie "luty" ,które puszczały pod wpływem drgań silnika ,a reszta po podważeniu paznokciem

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 05 wrz 2017, 20:15

To kolega z Lubelskiego i tak sie meczy i jeździ po partaczach zamiast jechać do Lubartowa :-)

DaxleR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DaxleR » 13 wrz 2017, 14:42

Problem rozwiązany! :-) Uszkodzony był elektrozawór na pompie dlatego samochód gasł oraz przekaźnik NR300 który jest umieszczony pod kierownicą.Wszystkim dzięki za pomoc! okok

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl