[B4 1.9 1Z] Kontrolka od świecy się zaświeca i nie chcę zgas
[B4 1.9 1Z] Kontrolka od świecy się zaświeca i nie chcę zgas
Witam postanowiłem napisać temat o problemie który występuje w mojej Audi mianowicie po przekręceniu kluczyka kontrolka od świecy się zaświeca i nie ma zamiaru zgasnąć czasami po odczekaniu kilku godzin i ponownym przekręceniu problem znika.Mam ten problem od dłuższego czasu ale wcześniej jak się zaświecała kontrolka to raz na miesiąc i po chwili gasła ,a teraz zaświeca się codziennie jest to na tyle uciążliwe że nie mogę odpalić samochodu ponieważ kontrolka się ciągle świeci.Dodam że wymieniłem przekaźnik i bezpiecznik od świec i dalej jest to samo może wy coś poradzicie bo nie mam pojęcia co się dzieje...
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Na nowszym osprzęcie kontrolka świec żarowych zastepuje kontrolkę check engine , więc jesli ta kontrolka świeci się czy pulsuje , to masz błąd zapisany w ecu i trzeba vagiem połączyć się ze sterownikiem silnika i odczytać go , skasować , usunąć awarię i potem obserwować czy nie powraca.DaxleR pisze:Czyli jak się zaświeca kontrolka od świec to może wskazywać inny błąd i blokuje komputer?
Audi była podłączona do komputera i wyskoczył jakiś błąd związany z pompą wtryskową błąd został skasowany lecz dalej jest to samo ,a nawet ostatnimy czasy jest gorzej ponieważ dzisiaj gdy jechałem samochód sam zgasł i znowu zaświeciła się kontrolka od świec żarowych na tyle dobrze że szybko poprzekręcałem stacyjkę i kontrolka zgasła szczęście w nieszczęściu.... Zdaje mi się że problem właśnie leży po stronie pompy co o tym myślicie?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Powiedz cóż to za wysokiej klasy "specjalista" ci podłączał auto do komputera ,skoro nic konkretnego nadal nie wiesz ...ani konkretnie co to za bład ,ani co z tym należy zrobić ...podłaczył skasował i po robocie .Gdzie wy takich "fachowców " wynajdujecie ? :shock: ...wiem że nie kazdy jest specjalistą ,ale litosci ...skoro ktoś podpina auto pod komputer ,to jakieś minimum wiedzy należało by mieć i powiedzieć coś na temat co za bład i skąd się mógł wziaść .W twoim przypadku skoro sam nie potrafisz nic z tym zrobić ,to musisz kogoś takiego znależć ,kto procz odczytania i skasowania błedów potrafi znależć i usunąć ich przyczynę .Problem masz zapewne z nastawnikiem pompy ,tyle co mogę wydedukować na odległosć z twoich skromnych informacji i tej ''wyrafinowanej " diagnostyki komputerowej.Sciągnij dekielek od nastawnika i sprawdż czy czasem nie są polutowane styki pod osłaonką na płytce ...widziałem już takie "luty" ,które puszczały pod wpływem drgań silnika ,a reszta po podważeniu paznokciemDaxleR pisze:Audi była podłączona do komputera i wyskoczył jakiś błąd związany z pompą wtryskową błąd został skasowany lecz dalej jest to samo