[B4 2.0 ABK] Na zimnym silniku trzęsie po odpaleniu
[B4 2.0 ABK] Na zimnym silniku trzęsie po odpaleniu
Witam wszystkich.
Dopadła pewna przypadłość mojego ABK, na zimnym silniku po odpaleniu przed ok. 15-20s a nawet nieraz i dłużej, mocno trzęsie silnikiem wygląda to tak jakby nie pracował na wszystkich cylindrach.
Wymieniłem przekaźnik 30, przewody zapłonowe, kopułke, palec, świece
Sprawdzałem czy jest gdzieś nieszczelność i nic nie wykryłem
Niebieski czujnik ma 242 omów przy 90 stopniach a przy 70 stopniach 434 ale i tak nowy zamówiony, pod koniec tygodnia wymienię,
Ogólnie odpala bez problemu zimny i ciepły
Czekam na jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam
Dopadła pewna przypadłość mojego ABK, na zimnym silniku po odpaleniu przed ok. 15-20s a nawet nieraz i dłużej, mocno trzęsie silnikiem wygląda to tak jakby nie pracował na wszystkich cylindrach.
Wymieniłem przekaźnik 30, przewody zapłonowe, kopułke, palec, świece
Sprawdzałem czy jest gdzieś nieszczelność i nic nie wykryłem
Niebieski czujnik ma 242 omów przy 90 stopniach a przy 70 stopniach 434 ale i tak nowy zamówiony, pod koniec tygodnia wymienię,
Ogólnie odpala bez problemu zimny i ciepły
Czekam na jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Zobacz czy nie leci ci benzyna wężykiem podciśnieniowym z regulatora ciśnienia paliwa do kolektora ssącego. https://images78.fotosik.pl/259/c20084527a401098.png
Ja wiem bo wymieniłem szary czujnik, ale mnie nie ma, a jutro od rana praca nie zdąży ostygnąć i ojczulek pożycza auto do niedzieli 😂
Dam znać po wymianie.
[ Dodano: 2017-10-01, 15:33 ]
Czujnik wymieniony i niestety dalej to samo. Dodam że mam też problem ze spadającymi za mocno obrotami,podczas jazdy po wciśnięciu sprzęgła spadają obroty do 400 i potem już normalnie na 800
Dam znać po wymianie.
[ Dodano: 2017-10-01, 15:33 ]
Czujnik wymieniony i niestety dalej to samo. Dodam że mam też problem ze spadającymi za mocno obrotami,podczas jazdy po wciśnięciu sprzęgła spadają obroty do 400 i potem już normalnie na 800
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Masz tam jakąś instalację gazową?
A jak się też w końcu ma sprawa sprawności tego regulatora ciśnienia paliwa? Kolejna kwestia - czy jest to oryginał bądź dobry zamiennik?
Chociaż coś mi mówi, że pomimo tych pytań i tak lepiej będzie podpiąć kompa i VAG-Comem ogarnąć temat. Czasem szybciej bedzię wykryć problemy.
A jak się też w końcu ma sprawa sprawności tego regulatora ciśnienia paliwa? Kolejna kwestia - czy jest to oryginał bądź dobry zamiennik?
Chociaż coś mi mówi, że pomimo tych pytań i tak lepiej będzie podpiąć kompa i VAG-Comem ogarnąć temat. Czasem szybciej bedzię wykryć problemy.
Ten problem u siebie mogę wygenerować na zamówienie ;p Jak ustawiam przepływomierz aby na VAG wskazywał 12-15% to na zimnym, świeżo odpalonym po nocy telepie nim jak dzikiem. W miarę rozgrzewania jest lepiej. Sugerowałem się normami z forum ale wyszło, że mój silnik lubi gdy na wolnych obrotach wskazania przepływki są w okolicach 20 ;p Polecam czasem po testować ;p
Nie ma opcji ;p Wymieniłem wszystkie połączenia odmy (ja mam C4 więc mam obieg zamknięty, w sensie nie mam grzybka odmy), nowy ORI korek oleju nawet. Ten plastik co z bloku silnika wychodzi też nowy. I ten zaworek VAG 048103229, którego u was chyba nie ma. Mam pełną szczelność i co ja mam poradzić? To były pierwsze rzeczy po odnalezieniu tego wspaniałego forum. Po drugie to na prawidłowych wskazaniach z jakiejś książki z tego forum można Engine load 35 ... 65 14 ... 25 % mieć, a 14 to granica dolna. 11/2 to 5,5 14+5,5 daje moje 20% czyli średnią i ona u mnie jest najlepsza. ;p
- xRead
- Forum Audi 80
- Imię: Dawid
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK
Zapłon ch...wo ustawiony, przerabiałem to
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-10-18, 17:27 ]
Jeszcze raz takiego słownictwa użyjesz a będzie ban. Wulgaryzmów nie tolerujemy.
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-10-18, 17:27 ]
Jeszcze raz takiego słownictwa użyjesz a będzie ban. Wulgaryzmów nie tolerujemy.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2017, 17:26 przez xRead, łącznie zmieniany 1 raz.
Zwłaszcza, że w poniedziałek kupiłem lampę z kątem.... I zero mam przecięte równo na pół na 6 stopniach.
Jak mi ktoś poda sensowny powód 19%na moim przepływomierzu będę wdzięczny. Dodam, że to oryginalne ustawienie. Ale u kolegi od tego wątku pewnie zapłon.
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-10-18, 19:37 ]
Zib3l, link usunąłem bo po pierwsze nie działał(chyba źle skopiowany) a po drugie to do działu autogiełdy pasuje i tam możesz temat założyć.
Jak mi ktoś poda sensowny powód 19%na moim przepływomierzu będę wdzięczny. Dodam, że to oryginalne ustawienie. Ale u kolegi od tego wątku pewnie zapłon.
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-10-18, 19:37 ]
Zib3l, link usunąłem bo po pierwsze nie działał(chyba źle skopiowany) a po drugie to do działu autogiełdy pasuje i tam możesz temat założyć.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2017, 19:37 przez Zib3l, łącznie zmieniany 2 razy.