witam
mam problem z moim audi, nie wiedziałem gdzie umieścic temat, postaram sie go opisać co łatwe nie bedzie. otóż nieraz cięzko wchodzą biegi, tylko podczas postoju, niezależnie czy to chce wrzucic 1, 2,3 itd.. jest to następstwem pewnych stuków, które dochodzą jakby spod skrzyni biegów, słychać tarcie metal o metal, a rtakże takie szarpnięcie w tym czasie. ma to miejsce głównie przy redukcji biegów, gdy np skręcam w boczną droge i wrzucam 2, puszczam sprzeglo i czuć lekkie szarpnięcie i zgrzyt metal o metal. Mam takie wrazenie jakby to skrzynia zmieniała położenie względem silnika. dzieje się to nie zawsze, ale gdy zaczyna tak szarpać to cięzko wrzucic jakikolwiek bieg na postoju, olej w skrzyni dopiero co wymieniony, podczas normalnej jazdy skrzynia chodzi jak po maśle, tylko niepokoją mnie te zgrzyty i pozniejsza zmiana biegów, bo trzeba mieć sporo sily aby zapiąć jedynke proszę o rady i sugestie co moge z tym zrobić
pozdro, licze na waszą pomoc
(Audi 80 ABK) stuki w skrzyni biegów
Audi 80 2.0 ABT skrzynia
Witam podczas jazdy słychać głośne tarcie z okolic skrzyni biegów głównie na biegach 1 i 2 podczas przyspieszania i jazdy pod wzniesienie, lekko na biegu 3 natomiast na wyższych już nie słychać. Czyżby skrzynia do wymiany?