Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

(Audi 80 ABK) stuki w skrzyni biegów

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
balcer
Forum Audi 80
Forum Audi 80

(Audi 80 ABK) stuki w skrzyni biegów

Post autor: balcer » 28 lis 2007, 23:03

witam
mam problem z moim audi, nie wiedziałem gdzie umieścic temat, postaram sie go opisać co łatwe nie bedzie. otóż nieraz cięzko wchodzą biegi, tylko podczas postoju, niezależnie czy to chce wrzucic 1, 2,3 itd.. jest to następstwem pewnych stuków, które dochodzą jakby spod skrzyni biegów, słychać tarcie metal o metal, a rtakże takie szarpnięcie w tym czasie. ma to miejsce głównie przy redukcji biegów, gdy np skręcam w boczną droge i wrzucam 2, puszczam sprzeglo i czuć lekkie szarpnięcie i zgrzyt metal o metal. Mam takie wrazenie jakby to skrzynia zmieniała położenie względem silnika. dzieje się to nie zawsze, ale gdy zaczyna tak szarpać to cięzko wrzucic jakikolwiek bieg na postoju, olej w skrzyni dopiero co wymieniony, podczas normalnej jazdy skrzynia chodzi jak po maśle, tylko niepokoją mnie te zgrzyty i pozniejsza zmiana biegów, bo trzeba mieć sporo sily aby zapiąć jedynke :-( :-( proszę o rady i sugestie co moge z tym zrobić

pozdro, licze na waszą pomoc

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 28 lis 2007, 23:49

1) Sprawdź poduszki skrzyni i silnika.
2) Sprzęgło kończy swój żywot.

punk

Post autor: punk » 30 lis 2007, 16:56

Obstawiam łożysko dociskowe i/lub docisk sprzęgła. Co się dzieje przy ruszaniu i jakie są odgłosy, gdy powoli wciskasz sprzęgło na luzie przy pracującym silniku?

balcer
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: balcer » 30 lis 2007, 21:16

sprzęgło pracuje ok, nie słychać nic jak wciskam sprzęgło, takie rzeczy jak pisałem wyżej dzieją się w ściśle określonych sytuacjach tylko nie wiem co jest powodem, ale sprzeglo pracuje świetnie i nie ma mowy o tym ze sie moze kończyc

kamilox9
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audi 80 2.0 ABT skrzynia

Post autor: kamilox9 » 03 paź 2017, 22:16

Witam :-) podczas jazdy słychać głośne tarcie z okolic skrzyni biegów głównie na biegach 1 i 2 podczas przyspieszania i jazdy pod wzniesienie, lekko na biegu 3 natomiast na wyższych już nie słychać. Czyżby skrzynia do wymiany?

irmanov
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: irmanov » 01 gru 2017, 15:02

może nie koniecznie od razu wymiana skrzyni (chociaż całkiem możłiwe) mogą to być łożyska :) najlepiej podjechać do warsztatu by ktoś to obejrzał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl