[B4 1.9. TDI 1Z] Centralny zamek-zamyka ale nie otwiera
ja tez sie podepne pod temat
audi 80 b4 tdi avant 94r
centralny zamek zamyka z pilota ale wogole nie otwiera
z kluczyka otwiera i zamyka przez klape bagaznika i drzwi pasazera a przez drzwi kierowcy nie
jak zamykam z pilota to wszystkie rygle schodza na dol i tak zostaja natomiast ten w drzwiach kierowcy schodzi na dol jak reszta po czym minimalnie sie podnosi i tak zostaje
co to moze byc i jak to naprawic?
audi 80 b4 tdi avant 94r
centralny zamek zamyka z pilota ale wogole nie otwiera
z kluczyka otwiera i zamyka przez klape bagaznika i drzwi pasazera a przez drzwi kierowcy nie
jak zamykam z pilota to wszystkie rygle schodza na dol i tak zostaja natomiast ten w drzwiach kierowcy schodzi na dol jak reszta po czym minimalnie sie podnosi i tak zostaje
co to moze byc i jak to naprawic?
Podłącze się pod temat, u mnie centralny nie zamyka tylko zamka w tylnej klapie(otworzyć go otworzy, ale nie może później zamknąć), wszystkie inne działają normalnie, nigdzie nie słychać syczenia, co może być przyczyną tego że nie zamyka zamka z klapy ale jak wepchnę siłownik to później przy otworzeniu go wypycha ???
Kupiłem nowy siłownik i nadal jest to samo co na starym, zamyka do połowy, a potem jak by brakowało mu siły i odpuszcza. Przy nieobciążonym jest to samo, zamyka do połowy i koniec. Przyjrzałem się klapie i nie zauważyłem żeby coś po drodze go blokowało, zamek też jest nasmarowany i chodzi luźno, stawiam, że uszkodził się jakiś przewód albo coś z tym akumulatorem podciśnienia może być nie tak.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Tego drutu nie można wkręcić, bądź wykręcić, jest on zamontowany na stałe. Wcześniej nie było nic ruszane więc nie ma możliwości, że ktoś to przeregulował. Problem pojawił się z syczeniem jakie było przy siłowniku, ale wymieniłem gumowe łączenia siłownika z wężykiem i syczenie ustało, natomiast nadal nie działa poprawnie siłownik.
Pozwolę sobie odgrzać kotleta. Może ktoś już przerobił ten temat dalej. Mam objawy takie jak opisane w pierwszym poście, czyli pompka zamyka ale nie otwiera. Przy przekręceniu kluczyka celem otwarcia włącza się na mniej niż sekundę i zamiera.
- wiązka sprawdzona. W zależności od pozycji rygli, na wtyczce pompki na pinach 5 i 11 pojawia się plus lub minus.
- rurki szczelne, przy obsłudze paszczą dzialają prawidłowo
- Silniczek sprawny, pompuje. Podłączony na krótko działa jak trzeba w obie strony
- Przekaźniki sprawne. Wylutowane i sprawdzone na stole
- Wszystkie luty poprawione
- Wymienione kondensatory, bo były już skrajnie napuchnięte (w sumie tylko dwa: 10 i 100 uF)
Czyli tak jakby któryś czujnik natychmiast po ruszeniu w stronę tłoczenia odcinał prąd. Zbyt nisko nastawione ciśnienie odcięcia? Na ssanie jest chyba inny czujnik (taki biały lejek) - bo on działa sprawnie i dopiero po zassaniu wszystkich rygli się wyłącza. Notabene, nawet przy tłoczeniu bez oporu (czyli zdjęta rurka) wyłącza się raptownie po 0,5-1s od startu.
Pompka 4 A0 862 257 A (2 wtyczki).
Ja już nie mam pomysłów i chyba znajdę nową pompkę ale może przypadkiem ktoś zaszedł dalej w diagnozie
- wiązka sprawdzona. W zależności od pozycji rygli, na wtyczce pompki na pinach 5 i 11 pojawia się plus lub minus.
- rurki szczelne, przy obsłudze paszczą dzialają prawidłowo
- Silniczek sprawny, pompuje. Podłączony na krótko działa jak trzeba w obie strony
- Przekaźniki sprawne. Wylutowane i sprawdzone na stole
- Wszystkie luty poprawione
- Wymienione kondensatory, bo były już skrajnie napuchnięte (w sumie tylko dwa: 10 i 100 uF)
Czyli tak jakby któryś czujnik natychmiast po ruszeniu w stronę tłoczenia odcinał prąd. Zbyt nisko nastawione ciśnienie odcięcia? Na ssanie jest chyba inny czujnik (taki biały lejek) - bo on działa sprawnie i dopiero po zassaniu wszystkich rygli się wyłącza. Notabene, nawet przy tłoczeniu bez oporu (czyli zdjęta rurka) wyłącza się raptownie po 0,5-1s od startu.
Pompka 4 A0 862 257 A (2 wtyczki).
Ja już nie mam pomysłów i chyba znajdę nową pompkę ale może przypadkiem ktoś zaszedł dalej w diagnozie
-
- Forum Audi 80
Witam, u mnie podobny problem z centralnym zamkiem, czasami otwiera ale nie zamyka zamków tylko ręcznie muszę domykać każdy rygiel, a czasami jest na odwrót, zamyka wszystkie zamki ale nie otwiera i wtedy tylko kluczykiem drzwi da się otworzyć, z kolei czasami jest tak że działa w obie strony bez problemu przez kilka dni żeby potem po chwili taki objaw wystąpił ponownie - więc ostatnio podchodząc do samochodu mam zawsze zagadkę czy się otworzy czy zamknie. Dodam że rygiel w drzwiach kierowcy dziwnie przeskakuje podczas opuszczania się i podnoszenia. Ktoś miał taki dziwny przypadek?