[B4 2.0 ABT] Przegląd techniczny
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
Ok nie ściśle mówiąc na wężu jest przepustnica elektryczna która reguluje sterownik lpg na podstawie sondy i przepustnicy ale emator zamiast sondy idzie wtedy do ecu tak jest w moim ada. Tyle że ja zdjąłem przepustnice z węża i założyłem śrubę z powodu złego jej działania i strzale w kolektor przy ostrej jeździe podczas otwierania dużej przepustnicy
dzikx takowa srube tez posiadam bo gazownik stwierdzil ze nie da sie go idealnie ustawic. Najprostszym i najtanszym sposobem bylo wstawienie sruby. Oczywiscie ten Aktuatator tez mam wstawiony. A na przegladzie wlasnie sprawdzaja PB i LPG. I tu pies pogrzebany. Pb poprawie sciagajac kleme ale gaz chyba ze gazownik tak ustawi instalacje tylko na przeglad aby miescil sie w limicie aby ten elektryczny pie....nik dobra dawke gazu sterowal. Wyczytalem ze tez daje sie przekaznik resetujacy ECU po wylaczeniu silnika. Czuje ze auto pojdzie na handel bo nikt nie bedzie mi wstanie tego zrobic. Poprawka do mojego auta katalizator kosztuje 890 zl
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-09-09, 08:25 ]
Tylko bez wulgaryzmów proszę!
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-09-09, 08:25 ]
Tylko bez wulgaryzmów proszę!
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2017, 08:24 przez adrianos, łącznie zmieniany 1 raz.
czym sie one roznia?
http://www.iparts.pl/czesc/katalizator- ... 53135.html
http://www.iparts.pl/czesc/katalizator- ... 83631.html
Ten drugi wizualnie widac ze go mam tzn "mialem"
http://www.iparts.pl/czesc/katalizator- ... 53135.html
http://www.iparts.pl/czesc/katalizator- ... 83631.html
Ten drugi wizualnie widac ze go mam tzn "mialem"
To ktora polecasz? Zastanawiam sie czy nie kupic katalizatora i byc moze sondy. Pojechac na przeglad gdzie wczesniej zresetowac ECU od benzyny. Trzeba wtedy robic adaptacje czy daje ustawienia odpowiednie tzn odpowiednia emisje. Bo emulacja na wyl i na mase nie pomaga. Ciekawe czy z gazem by wyszlo jakbym skrecil srube czy by emisje przeszlo.
[ Dodano: 2017-12-10, 09:39 ]
WItam. Temat powraca. Wprowadziili emisje spalin to sa czynnosci ktore musze zrobic:
1. Kupno katalizatora i byc moze sonde.
2. Branie oleju moze byc powodem zlej emisji spalin?? Czeka mnie kapitalny remont silnika? Przebieg 297000 km.
3. Gaz mysle ze skrece srube przed przegladem ze mala dawka bedzie szla a tym samym mniejsza ilosc spalin. Dobrze mysle??!!
Kupilem audi a4 i niestety wyszlo mi ze dolozylem 7tys gdzie auto zakupilem za 10000. (zaloznie gazu, kupno opon zimowych, jednej pary letnich, wymiana napinacza, krucca wody, zawieszenie przednie do roboty, lozysko kola w tyle.) Wiec jak doloze 3000 do 80 nie bedzie duzo. Na moje wiecej warta ta stara 80 niz nawalona elektronika i duzym oprzyzadowaniem a 4 ma co sie spuc.
[ Dodano: 2017-12-10, 09:39 ]
WItam. Temat powraca. Wprowadziili emisje spalin to sa czynnosci ktore musze zrobic:
1. Kupno katalizatora i byc moze sonde.
2. Branie oleju moze byc powodem zlej emisji spalin?? Czeka mnie kapitalny remont silnika? Przebieg 297000 km.
3. Gaz mysle ze skrece srube przed przegladem ze mala dawka bedzie szla a tym samym mniejsza ilosc spalin. Dobrze mysle??!!
Kupilem audi a4 i niestety wyszlo mi ze dolozylem 7tys gdzie auto zakupilem za 10000. (zaloznie gazu, kupno opon zimowych, jednej pary letnich, wymiana napinacza, krucca wody, zawieszenie przednie do roboty, lozysko kola w tyle.) Wiec jak doloze 3000 do 80 nie bedzie duzo. Na moje wiecej warta ta stara 80 niz nawalona elektronika i duzym oprzyzadowaniem a 4 ma co sie spuc.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 2.0 ABT
Po prostu czarku sie nie boją dlatego co rejon to inaczej teraz policja ma możliwość sprawdzania normy spalin dlatego większość boi się o własną dup...e bo jak policja odnotuje sporo aut niespełniających norm od jakiegoś diagnosty będzie składany wniosek o ukaranie diagnosty a tym samym pozbędzie się pracy jak mu zabiorą uprawnienia. Bo to też umożliwia system CEPIK.
Też idzie o stan techniczny..
Też idzie o stan techniczny..
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
U mnie jak widzą że ktoś przyjechał jakimś trupem to wolą sprawdzić najpierw samochód a później rozpoczynają nową procedurę przeglądu. Żeby klient się kłócił że wzięli kasę za przegląd i nie przeszedł. Chyba potwierdzają to statystki, bo są artykuły w których piszą że po wprowadzeniu cepika 2.0 ilość badań ze skutkiem negatywnym wcale nie wzrosła. Nie wiem czy ktoś sądził że to coś zmieni, chyba jedynie ograniczy jeżdżenie po każdej stacji do momentu znalezienia takiej gdzie przymkną oko na usterki. Zresztą też po staremu powinni brać jakieś pieniądze nawet jeśli samochód nie przeszedł przeglądu.
To badanie było od dawna tylko mało kto to sprawdzał.adrianos pisze:Wprowadziili emisje spalin
Małe branie oleju wpłynie głównie na węglowodory a ich w samochodach zarejestrowanych przed 1995 rokiem nie biorą pod uwagę.adrianos pisze:2. Branie oleju moze byc powodem zlej emisji spalin?? Czeka mnie kapitalny remont silnika?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Na SKP zwykle wisi taka tabelka i też znajomy diagnosta mi o tym mówił:
http://www.autozyk.pl/UserFiles/Image/a ... czyszc.gif (link jakby się nie załadowało wyżej).
Co nie oznacz że jeśli silnik spełni emisję z wyciętym katalizatorem to może przejść bez niego chyba że nie ma wpisanego KAT w dowód.
http://www.autozyk.pl/UserFiles/Image/a ... czyszc.gif (link jakby się nie załadowało wyżej).
Co nie oznacz że jeśli silnik spełni emisję z wyciętym katalizatorem to może przejść bez niego chyba że nie ma wpisanego KAT w dowód.