[80 b4 2,0 abt] jaki olej
Płukanka to koszt +/-40zł a z pewnością nie wpłynie negatywnie na pracę silnika, natomiast jak dobrze pójdzie to wypłucze sporo tego nagaru który się zgromadził w jednostce napędowej. Co do oleju natomiast to ja bym był raczej za zmianą na 10W może być LM bo to dobry producent no i pamiętaj żeby olej był oryginalny bo w dzisiejszych czasach ludzi przyciągają niskie ceny, a później okazuje się że podróbka.
Witam.
Czy przydarzyło się komuś z Was, że przy okrągłych przebiegach ( w moim przypadku 350 000 km) przez 1-2 sekundy świeci i piszczy kontrolka oleju, po czym się wyłącza ? (1,9 tdi)
Nie wiem czy to zbieg okoliczności, bo 10 km wcześniej wymieniałem olej w dobrym serwisie (tym co zawsze)...
Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
Czy przydarzyło się komuś z Was, że przy okrągłych przebiegach ( w moim przypadku 350 000 km) przez 1-2 sekundy świeci i piszczy kontrolka oleju, po czym się wyłącza ? (1,9 tdi)
Nie wiem czy to zbieg okoliczności, bo 10 km wcześniej wymieniałem olej w dobrym serwisie (tym co zawsze)...
Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
- emvelmuszka
- Forum Audi 80
A co myśliicie o oleju Castrol GTX High Milleage 15W40?
Wartość SAE typowa dla oleju mineralnego, jednak producent zaznacza że to olej wyprodukowany w technologi syntetycznej (w zależności od opakowania "Synthetic Technology/Part Synthetic")
A więc coś pomiędzy minerałem a półsyntetykiem?
Póki co dolewam zwykłego orlenu mineralnego, ale dałbym coś lepszego i najlepiej żeby obyło się bez płukanki
Wartość SAE typowa dla oleju mineralnego, jednak producent zaznacza że to olej wyprodukowany w technologi syntetycznej (w zależności od opakowania "Synthetic Technology/Part Synthetic")
A więc coś pomiędzy minerałem a półsyntetykiem?
Póki co dolewam zwykłego orlenu mineralnego, ale dałbym coś lepszego i najlepiej żeby obyło się bez płukanki

Żadnego oleju 15W do samochodów osobowych. To nie są te czasy. Nawet jak masz stary silnik to olej ci będzie brał tak czy srak, a smarowanie znacznie gorsze i dojedziesz panewki. Jak wymienisz uszczelniacze zaworowe i nadal bierze to w sumie już masz szrota i nic nie zrobisz i inwestycja w silnik mija się z celem i wtedy sobie możesz już lać 15W.
- zkierownica
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABT] Jaki olej?
~225 000 km przebiegu Audi 80 B4 2.0 ABT. Pytam ponieważ będzie wymieniany filtr oleju i olej, jedynce co wiadomo to to że olej lany był półsyntetyczny. 10w40 półsyntetyk to dobry wybór? Jeśli tak to jaka firma? Nie orientuje się