[80 b4 2,0 abt] jaki olej
[80 b4 2,0 abt] jaki olej
witam mam audi z 1994 r 2,0 + gaz przebieg 210000 sprowadzona rok temu z holandi, po sprowadzeniu nie wiedząc jaki olej był zalany zalałem castrola 10w/40 czyli pół syntetyk,na 10 000 tys dolałem jakieś 2 litryoleju, więc sporo poztym rura zrobiła się okopcona w środku ,wczesniej była jak nowa, teraz wymieniłem uszczelniacze co powinno pomódz, ale jaki lać olej dalej pół syntetyk czy przejść na mineralny bo jest wiele opini na ten temat, co jest lebsze dla samochodu.z góry dz
To chyba nie jest dobre podejście do sprawy ... wiele osób twierdzi, że > 200k to już tylko minerał a przecież wiele silników z takim przebiegiem jest jest w bardzo dobrym (lub przynajmniej dobrym) stanie.krisch pisze:Przy takim przebiegu raczej lej mineralny .
Druga sprawa to 2l/10000km i to na gazie to wcale według mnie nie jest duże zużycie. Są tacy którym bierze 1l/1000 i jeżdżą :mrgreen:
Ja u siebie przy 235 tyś km wlałem półsyntetyk po mineralnym -> ostatnio taki trend się zrobił link
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Co do norm to Dieter Korp podaje w swojej mądrej knidze, że wartość graniczna to 1,5l/1000 km. Okopcenie rury wcale nie musi wynikać ze spalania oleju, a np. z powodu za bogatej mieszanki . Podjedź na analizator spalin to będziesz wiedział czy pali olej czy mieszanka za bogata. Przy okazji jak masz II generację i fejs to też możesz się podpiąć i sprawdzić czy czasem nie jest za bogato, ewentualnie podregulować instalację. Ja u siebie leję półsyntetyk Lotosa, zmieniam dwa razy w roku (wiosna i jesień) mimo niższego przebiegu niż wynika z zaleceń serwisowych, ale że olej tani to wolę zmieniać częściej. Zużycie ok. 1l/7000km. Podejrzewam jednak, że u mnie zużycie oleju wynika z niestety nienajlepszego stanu prowadnic zaworowych i uszczelniaczy.
Witam.Odświeże temat bo zaintrygowała mnie pewna sprawa...Zbliża mi sie okres wymiany oleju i tak z ciekawości i z nudów przeglądałem w necie oferty producentów m.in CASTROL,VALVOLINE,FUCHS i są tam zakładki dotyczące doboru oleju do swojego samochodu.Klikałem na każdej z w/w stron żeby pokazało mi jaki mam wlać olej do mojego ABT 93r. i.... :shock: Za każdym razem zalecany olej do Audi 80 z roku 92-95 jest syntetyk!!!!! 0W-40 i 5W40!Normalnie nigdy by mi to nawet przez myśl nie przeszło a tu takie buty :shock: Zresztą sami sobie sprawdźcie na stronach producentów. I co wy na to wszystko szanowni audimaniacy :?:
Ostatnio zmieniony 19 cze 2008, 14:35 przez adam28k, łącznie zmieniany 1 raz.
Tam wyraźnie jest napisane,że 80-tki z lat 91-95 powinny miec zalany syntetyk.Uwzglednony jest tez duży przebieg samochodu.W B3 zas do 91r. zalecany olej to półsyntetyk.Tu sie nasuwa pytanie:czy kupujac auto z zachodu nie wiemy jakim olejem jest zalane lejemy półsyntetyk albo minerał z obawy przed rozszczelnieniem silnika a może on własnie na syntetyku latał od nowego a my mu zmieniamy na gorszy?Później wiadomo szklanki,zawory,panewki,cykanie,stukanie itd. itp.Nikt mi nie powie,że w tamtych latach nie było olei syntetycznych bo nawet w madrej książce o Audi Dietera Korpa już jest mowa o oleju w pełni syntetycznym nazwanym jako "wysokosprawny".Sam sie nie raz spotkałem z tym,że przyprowadzone z niemiec Audi 80 B 4 jest zalane full syntetykiem i jest to udokumentowane książką serwisową.Juz sam zaczynam miec wątpliwości :roll: czy aby my tym silnikom nie robimy powoli postepującego KUKU :mrgreen:
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
sprawdzałem swego czasu na castrola stronce i rzeczywiście tak jest.
ale bez przesady bym powiedział.
a teraz coś lepszego, poczytajcie:
http://www.wykop.pl/ramka/70734/zmowa-m ... amochodzie
ale bez przesady bym powiedział.
a teraz coś lepszego, poczytajcie:
http://www.wykop.pl/ramka/70734/zmowa-m ... amochodzie