[B4 1.9 1Z] Twardo pracuje, słabo przyśpiesza, vmax 120
[B4 1.9 1Z] Twardo pracuje, słabo przyśpiesza, vmax 120
Witam, mam problem z audicką 1993 rok 1.9 tdi na bochu . Twardo pracuje, obroty ok 1 tyś na biegu jałowym, słabo przyśpiesza, bez gazu z miejsca nie ruszysz. V-max na 5 biegu to 100 do 120 km/h ale nie kopci nawet przy mocnym bucie co jest zadziwiające :o . Panowie gdzie szukać przyczyny? Od czego zacząć? Check engine się świeci ale brakowało jednego bezpiecznika z 3 (tych poziomo ustawionych co powinna być chyba zaślepka "motor") po załozeniu jak check się zapali wystarczy przyhamować i od razu gaśnie taki paradoks!
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Na 99.9% winny nastawniklop16 pisze: mam problem z audicką 1993 rok 1.9 tdi na bochu . Twardo pracuje, obroty ok 1 tyś na biegu jałowym, słabo przyśpiesza, bez gazu z miejsca nie ruszysz
Bez bezpiecznika z nakładką "motor " nie do sie normalnie jezdzić ,nie ma zasilania n108 ,n75 i czujników sprzegła oraz hamulca.Silnik klekocze niemiłosiernie po dodaniu gazu a brak zasilania n75 powoduje zaniżone doładowanie jak na "bajpasie "lop16 pisze:Check engine się świeci ale brakowało jednego bezpiecznika z 3 (tych poziomo ustawionych co powinna być chyba zaślepka "motor") po załozeniu jak check się zapali wystarczy przyhamować i od razu gaśnie
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
Jeszcze pozamieniam jutro na inne i sprawdzę Były popalone a jednego brakowało. Brakującego uzupełniłem ale pracuje tak samo tylko check gaśnie po naciśnieciu hamulca. 2 pozostałe były popalone i są podrutowane :o . Od rzeźnika chyba te audibozmek pisze:Bezpieczniki dobre te 3 co są wzdłuż ?
Podczas jazdy czuć że turbo ładuje coś ale też powyżej 2 / 2.5 tyś jakby ją odcinało. No i podejrzenie UPG bo ktoś specjalnie zrobił dziurę w korku, po założeniu na nowy i zalaniu płynu do kreski maks po ok 10 km rozsadziło mały wąż (ten idący od termostatu na środku ma trójnik i na końcu jest zagięty w kolanko i wchodzi do pompy wody i właśnie na tym kolanku).
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Tu tylko bezpiecznik "motor " gdyby go nie było ,albo jak był spalony mógł mieć wpływ na "klekot " ,pozostałe są od "elektryki" nie zwiazanej z osprzętem silnika .Takze jak po wymianie bezpieczników nic się nie zmieniło , to podpięcie vaga powinno wyjasnić przyczynę "klekotu" .Zwykle jest to zbyt wczesny poczatek wtrysku ,albo coś z zaworkiem n108 np.urwany jeden z jego kabelków.Ostatnio miałem przypadek gdzie poczatek wtrysku był 180 ...po dodaniu gazu klekot był taki że uszy więdłylop16 pisze:Jeszcze pozamieniam jutro na inne i sprawdzę Były popalone a jednego brakowało. Brakującego uzupełniłem ale pracuje tak samo
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Pompa wody puszcza już więc wymienię ją założę taki nowy przewód albo dosztukuje coś i napełnię układ i zobaczymy co to będzie Oczywiście nie dokręcając korka do maksimum. Szkoda że zima to trzeba płyn marnować Wcześniej był korek z rozwierconą dziurą wiertłem pewnie im już wcześniej węże puchły a niby uszczelka wymieniana miała być . Dziewczny przypadek bo wyrównawczym mam dormalnie pianę jakbyście mydło w wannie wybełtali :o Póki układ był pełny i nowy korek był to temperaturkę trzymała ok 60 - 65 stopni i ogrzewanie nawet w środku jakieś było Oczywiście jak puścił przewód momentalnie zrobiło się ok 100
[ Dodano: 2018-01-24, 16:08 ]
Dobra Pany, wymieniłem bezpieczniki i jak ręką odjął Moc jest , nie klekota I gaz normalnie pracuje
[ Dodano: 2018-01-24, 16:08 ]
Dobra Pany, wymieniłem bezpieczniki i jak ręką odjął Moc jest , nie klekota I gaz normalnie pracuje
- Krzysiek 84
- Junior Admin