mycie silnika abt + lpg
mycie silnika abt + lpg
Witam. Posiadam ABT w benzynce z gazem i chciałbym umyć silnik żeby zlokalizować wyciek. Zmieniłem uszczelkę pod klawka no ale nie wiem czy to dalej cieknie czy ten stary olej sie podgrzewa cały czas. Moje pytanie brzmi co zakryć? Co z elektryki, wiadomo alternator, akumulator, cewka, jakie przewody, co jeszcze? Bo umyć wiadomo, k2 akra i potem karcherem.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
Jakoś początkiem marca myłem całą komorę w swojej już byłej B3 na gaźniku z gazem.
Akumulator wyjąłem i umyłem go osobno. Nic nie zakrywałem jedynie nie lałem wodą po alternatorze i obudowie filtra powietrza.
Najpierw spryskałem Dimmerem a później niskim ciśnieniem spłukałem wężem ogrodowym.
Po godzinie jak kolega wyżej odpaliłem i normalnie śmigała no i nie było wstyd maskę otworzyć przy ludziach
Akumulator wyjąłem i umyłem go osobno. Nic nie zakrywałem jedynie nie lałem wodą po alternatorze i obudowie filtra powietrza.
Najpierw spryskałem Dimmerem a później niskim ciśnieniem spłukałem wężem ogrodowym.
Po godzinie jak kolega wyżej odpaliłem i normalnie śmigała no i nie było wstyd maskę otworzyć przy ludziach
-
- Forum Audi 80
Powiem tak, każde auto zawsze po zimie traktuje myjką ciśnieniową tj silnik. Nic ale to absolutnie nic nie zabezpieczam... i zawsze auto odpala bez problemów. Żeby nie było myłem tak zarówno silnik fiata uno jak i jednostki napędowe w autach 2-3 letnich. Fakt raz miałem sytuacje, że auto po takim zabiegu pracowało na 3 gary, wykręcenie osuszenie świec pomogło, a właściwie załątwił sprawę. Generalnie myśle ze jak jakoś mocno nie będzisz oblewał tego silnika tylko z grubsza go przemyjesz to nic złego się nie powinno stć - ale to piszę z własnych doświadczeń, a silnik myje zawsze tak samo po zimie
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Racja, aczkolwiek moim zdaniem umycie karoserii od strony silnika warto co jakiś czas robić. Szczególnie podłużnice w naszych osiemdziesiątkach, gdzie na tym "dołku" przy kołach zbiera się błoto. Po poprzednikach musiałem wręcz rozłupywać tę zaschniętą breję. Tak samo z tyłu pomiędzy teleskopami a nadkolami.dada85 pisze:Jeśli silnik nie jest zarzygany olejem to nie wiem po co ta zabawa.