[B4 1.9 1Z] Silnik mega zamulony i blok uwalony olejem - jak
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Wytrzyj szmatą i obserwuj ...przy takiej trasie powrotnej ,czyli ok 200km nie ma takiej opcji zeby nie wyschła ropa ,wiec skoro jest tam mokro to cały czas jest gdzieś nieszczelność ...klucz 17 tke i próbuj dokręcać nakrętki na przewodach wtryskiwaczy ,a jak nie będą szły to wymieniaj od razu wszystkie wężyki przelewowe bo zwykle nimi ciekniekozdromen pisze: Czym to najlepiej umyć?
Autem nie jeżdżę na razie bo obawiam się, że coś się gorszego stanie. Ale no cały czas jest to mokre nawet jak auto stoi. Dzisiaj podejdę i wytre to wszystko i zobaczymy. Odpalę i będę obserwował dziada.
MUNIOR, czy byłby jednak Pan w stanie w razie co podjechać i spróbować zdiagnozować co jest? Potem mogę pojechać do jakiegoś machera bylebym wiedział co się stało i nie wciskał mi kitu.
Znajomy ma pod blokiem garaż ocieplany. Temperatura tam na plusie i dodatkowo są wywietrzniki spalin także idzie tam odpalić go i cokolwiek sprawdzać.
Jak nie ma sensu tego robić to zezłomuje go już, ale jak zwykle przeczucie mam inne i wydaje mi się, że tamten gostek źle coś złożył. Auto mimo słabego sprężania miało jeszcze moc - po ostatecznej naprawie rozrządu odpala elegancko i jeździ.
MUNIOR, czy byłby jednak Pan w stanie w razie co podjechać i spróbować zdiagnozować co jest? Potem mogę pojechać do jakiegoś machera bylebym wiedział co się stało i nie wciskał mi kitu.
Znajomy ma pod blokiem garaż ocieplany. Temperatura tam na plusie i dodatkowo są wywietrzniki spalin także idzie tam odpalić go i cokolwiek sprawdzać.
Jak nie ma sensu tego robić to zezłomuje go już, ale jak zwykle przeczucie mam inne i wydaje mi się, że tamten gostek źle coś złożył. Auto mimo słabego sprężania miało jeszcze moc - po ostatecznej naprawie rozrządu odpala elegancko i jeździ.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
A kiedy ci ta moc "znikła " ? Bo nie mogę wydedukować czy byłeś u speca własnie z powodu zaniku mocy ,czy moc znikła po wizycie u niego.A sprężanie 19 barów co prawda jest niby minimalnie dopuszczalne dla tego silnika ,ale nie jest jeszcze wcale oznaką jego definitywnego końca .Pali i jezdzi przy takim sprężaniu bez wiekszych problemów . A każdy nawet średnio zorientowany w mechanice wie ,że silnik nie traci mocy nagle wskutek zużycia bo to bardzo powolny proces .Nagle to moze osłabnąć tylko i wyłacznie z powodu jakiegoś niedomagania... w przypadku tdi choćby z powodu banalnego pękniecia gumowego węża w dolociekozdromen pisze:Auto mimo słabego sprężania miało jeszcze moc - po ostatecznej naprawie rozrządu odpala elegancko i jeździ.