Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B4 1.9 1Z] Silnik mega zamulony i blok uwalony olejem - jak

kozdromen

Post autor: kozdromen » 26 lut 2018, 12:39

No ale ten mechanik sprawdzał też sprawność wtryskiwaczy. Czym to najlepiej umyć?

Awatar użytkownika
krzych900
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzych900 » 26 lut 2018, 12:54

Są płyny do mycia silników. Najgorzej że to trzeba spłukać wodą a pogoda nie bardzo.
Druga sprawa to że jakby silnik zgubił ten olej gdzieś na zewnątrz to by było chyba widać.

Awatar użytkownika
Dawid1995
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dawid1995 » 26 lut 2018, 13:02

kozdromen pisze:Czym to najlepiej umyć?

w taką pogodę zmywaczem do sprzęgieł/hamulców .

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 26 lut 2018, 13:46

kozdromen pisze: Czym to najlepiej umyć?
Wytrzyj szmatą i obserwuj ...przy takiej trasie powrotnej ,czyli ok 200km nie ma takiej opcji zeby nie wyschła ropa ,wiec skoro jest tam mokro to cały czas jest gdzieś nieszczelność ...klucz 17 tke i próbuj dokręcać nakrętki na przewodach wtryskiwaczy ,a jak nie będą szły to wymieniaj od razu wszystkie wężyki przelewowe bo zwykle nimi cieknie

kozdromen

Post autor: kozdromen » 26 lut 2018, 14:53

Autem nie jeżdżę na razie bo obawiam się, że coś się gorszego stanie. Ale no cały czas jest to mokre nawet jak auto stoi. Dzisiaj podejdę i wytre to wszystko i zobaczymy. Odpalę i będę obserwował dziada.

MUNIOR, czy byłby jednak Pan w stanie w razie co podjechać i spróbować zdiagnozować co jest? Potem mogę pojechać do jakiegoś machera bylebym wiedział co się stało i nie wciskał mi kitu.
Znajomy ma pod blokiem garaż ocieplany. Temperatura tam na plusie i dodatkowo są wywietrzniki spalin także idzie tam odpalić go i cokolwiek sprawdzać.

Jak nie ma sensu tego robić to zezłomuje go już, ale jak zwykle przeczucie mam inne i wydaje mi się, że tamten gostek źle coś złożył. Auto mimo słabego sprężania miało jeszcze moc - po ostatecznej naprawie rozrządu odpala elegancko i jeździ.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 26 lut 2018, 17:55

kozdromen pisze:Auto mimo słabego sprężania miało jeszcze moc - po ostatecznej naprawie rozrządu odpala elegancko i jeździ.
A kiedy ci ta moc "znikła " ? Bo nie mogę wydedukować czy byłeś u speca własnie z powodu zaniku mocy ,czy moc znikła po wizycie u niego.A sprężanie 19 barów co prawda jest niby minimalnie dopuszczalne dla tego silnika ,ale nie jest jeszcze wcale oznaką jego definitywnego końca .Pali i jezdzi przy takim sprężaniu bez wiekszych problemów . A każdy nawet średnio zorientowany w mechanice wie ,że silnik nie traci mocy nagle wskutek zużycia bo to bardzo powolny proces .Nagle to moze osłabnąć tylko i wyłacznie z powodu jakiegoś niedomagania... w przypadku tdi choćby z powodu banalnego pękniecia gumowego węża w dolocie

Awatar użytkownika
audico
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audico » 26 lut 2018, 19:35

Patrząc na zdjęcia, które dodałeś to widać, że wężyki przelewowe do wymiany zwłaszcza ten przy wtryskiwaczu sterującym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl