[B4 1.9 1Z] Utrata mocy przy przyspieszaniu
[B4 1.9 1Z] Utrata mocy przy przyspieszaniu
Witam, czy ktoś spotkał się z takim dziwnym przypadkiem, że rozpędza się auto do najwyższego biegu 5 i gaz do dechy wciśnięty i samochód i obroty przyspieszają, a nagle takie wahniecie, jakby co najmniej o polowe zdjąć nogę z gazu na chwilę, a jest caly czas dociśnięta do oporu i wolno przyspiesza dalej, to w okolicach 100km/h sie zdarza takie coś, spotkał się ktoś z czymś takim? Zjawisko takie nie występuje przy wolniejszej jezdzie, tylko przy tej predkości, co ciekawe czy na 5 czy na 4 biegu przy podobnej predkosci to sie dzieje, a obroty całkiem inne.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
W tych prostym autach nie ma żadnych "dziwnych " czy nie typowych przypadków ...przynajmniej ja się z takim nie spotkałem ....są tylko standardowe i powtarzajace się niedomagania i awarie osprzętu ...i to co ci się dzieje to jeden z nich ,czyli "odcinka " tryb awaryjny z przeładowania ...wypnij wtyczke od n75 i się przejedż ...jak "dziwne "objawy ustąpią ,to wymień n75TDI80 pisze: czy ktoś spotkał się z takim dziwnym przypadkiem, że rozpędza się auto do najwyższego biegu 5 i gaz do dechy wciśnięty i samochód i obroty przyspieszają, a nagle takie wahniecie, jakby co najmniej o polowe zdjąć nogę z gazu na chwilę, a jest caly czas dociśnięta do oporu i wolno przyspiesza dalej,
- Luka82
- Forum Audi 80
- Imię: Luk
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Kolega powyżej dobrze radzi ja miałem identyczną sytuację i próbowałem ratować N75 ale zdało się to na niczym więc zrób jak munior Ci pisze a na pewno będziesz wiedział co dalej !! czyli wymiana n75MUNIOR pisze:W tych prostym autach nie ma żadnych "dziwnych " czy nie typowych przypadków ...przynajmniej ja się z takim nie spotkałem ....są tylko standardowe i powtarzajace się niedomagania i awarie osprzętu ...i to co ci się dzieje to jeden z nich ,czyli "odcinka " tryb awaryjny z przeładowania ...wypnij wtyczke od n75 i się przejedż ...jak "dziwne "objawy ustąpią ,to wymień n75TDI80 pisze: czy ktoś spotkał się z takim dziwnym przypadkiem, że rozpędza się auto do najwyższego biegu 5 i gaz do dechy wciśnięty i samochód i obroty przyspieszają, a nagle takie wahniecie, jakby co najmniej o polowe zdjąć nogę z gazu na chwilę, a jest caly czas dociśnięta do oporu i wolno przyspiesza dalej,
Witam, Podepnę się pod temat. Otóż w moim egzemplarzu jest taka usterka , że przy mocnym wduszeniu gazu na 5 biegu, samochód kręci tylko do 3 tys. obrotów i prędkości 120 km/h i następuje jakby odcięcie, nie chce dalej przyspieszać , po odpuszczeniu gazu i wciskaniu go delikatnie, stopniowo -zaczyna powoli przyspieszać . Podobnie jest na 3 i 4 biegu, przy pewnej prędkości obrotowej następuje duży spadek mocy i nie chce dalej przyspieszać. Czy wina też może być po stronie N75?