[80 B4]Zablokowane drzwi. Jak je otworzyć?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Dziękuję bardzo za wszystkie te informacje. To dlatego, że nie wiem nic o tych rzeczach. Forum bardzo mi pomoże.pajak100 pisze:Wariany są dwa: albo zdejmiesz tylne drzwi i przetniesz bolec zamka w słupku szlifierką abo dorobisz kilka drutów i bedziesz przy otwarej przedniej szybie próbował zachaczyć za otwieranie zamka. Od góry miedzy uszczelką a szybą. Zamek ma obudowę plastikową musisz zachaczając pokombinować, trochę ją odgąć itd.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2018, 16:08 przez satinaali62, łącznie zmieniany 1 raz.
Miałem podobny problem, ale z tylnymi drzwiami. Skończyło się tak, że zdjąłem boczek na siłę, ze szczęściem, że się nic nie urwało i i nie połamało. Następnie zsunęłem uszczelkę i pokazał się zamek. Śrubokrętem nacisnąłem zapadki i się udało. Nie ukrywam... przybyło mi kilkadziesiąt siwych własów na i tak już mojej siwej głowie.
Były.PieterB pisze:pewnie ich tam nie byłoJarewa pisze:A jak odkreciles te dwie śruby boczne?? Przy zamkniętych drzwiach?
Tą przy słupku B aby odkręcić musiałem zdjąć boczek słupka wraz z pasem bezp. Tą przy słupku C musiałem zdjąć boczek słupka. Za śrubokręt posłużyła mi uniwersalna opaska do osłony przegubu... zagięta na koniuszku w literę ,,L" i powoli powoli po pół obrotu się udało. Później wyślę zdjęcie mojego magicznego narzędzia. Nie bylo łatwo.. oj nie ale jak już boczek wyszarpałem...a przestał mnie interesować jego stan w tym momencie to już reszta poszła gładko. Naszczęście boczek nie ucierpiał. Do zdjęcia boczka w tej sytuacji potrzebowałem pomocnej dłoni abo mocno ciągnąć do góry w dwie osoby. Powodzenie dla następnych nieszczęśników.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2018, 17:02 przez ronni10, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Nie wierze że nic nie połamałeś, jeszcze została jedna wada twojej odpowiedzi przerwa między boczkiem a konsolą jest zbyt mała by boczek odciągnąć od stelażu by nie uszkodzić uchwytów sam uchwyt ma ponad 2cm to żeby sciągnąć musiał byś mieć przerwe bez uszczelki około 3cm a to jest nie realne nawet przód blokuje konsola przednia by na tyle odciągnąć, nawet nie wyobrażam sobie jak przez przerwę 5-7mm przeciągałeś uszczelkę o średnicy około 1,5-2cm. Nawet nie porusze tematu że ta przednia śrubka jest poniżej konsoli nie do odkręcenia.
Jak rozumiem piszesz o przednich drzwiach? A ja robiłem tylnie co napisałem kilka postów wyżej I wierz mi lub nie... ale nic nie połamałem a ciągnąłem na siłę bo miałem w d... co się z nim juz stanie. Nie wiem może miałem fart ale wszystkie zaczepy całe są.Jarewa pisze:Nie wierze że nic nie połamałeś, jeszcze została jedna wada twojej odpowiedzi przerwa między boczkiem a konsolą jest zbyt mała by boczek odciągnąć od stelażu by nie uszkodzić uchwytów sam uchwyt ma ponad 2cm to żeby sciągnąć musiał byś mieć przerwe bez uszczelki około 3cm a to jest nie realne nawet przód blokuje konsola przednia by na tyle odciągnąć, nawet nie wyobrażam sobie jak przez przerwę 5-7mm przeciągałeś uszczelkę o średnicy około 1,5-2cm. Nawet nie porusze tematu że ta przednia śrubka jest poniżej konsoli nie do odkręcenia.
Również polecam sposób kolegi - dwa albo trzy razy już tak zatrzaśnięte drzwi otwierałem, dla kolegi Jarewa informacja TYLKO tylne Naprawdę da się. W moim przypadku niestety trochę boczek się zniszczył ale wielkiej tragedii też nie ma przy takim ściąganiu boczka. Ja używałem mini śrubokręcika wygiętego o 90 stopni do odkręcenia bocznych śrubek. Najlepiej jest mieć jednocześnie otwarte okno i jak już wszystko odkręcimy to z zewnatrz auta starać się ciągnąć boczek do góry. Oczywiście trzeba się liczyć z kilkoma godzinami roboty.
Jak boczek się wyciągnie to jeszcze linka klamki wewnętrznej moze dać w kość aby ją zdjąć. A później już z górki Apropo tej linki. Daliście radę wpiąć ją we wszysrkie zaczepy podczas montarzu boczka? Mi niestety nie i na najbliższym klamki sie nie udało.Roman_S pisze:Również polecam sposób kolegi - dwa albo trzy razy już tak zatrzaśnięte drzwi otwierałem, dla kolegi Jarewa informacja TYLKO tylne Naprawdę da się. W moim przypadku niestety trochę boczek się zniszczył ale wielkiej tragedii też nie ma przy takim ściąganiu boczka. Ja używałem mini śrubokręcika wygiętego o 90 stopni do odkręcenia bocznych śrubek. Najlepiej jest mieć jednocześnie otwarte okno i jak już wszystko odkręcimy to z zewnatrz auta starać się ciągnąć boczek do góry. Oczywiście trzeba się liczyć z kilkoma godzinami roboty.