[B3 1.8 PM] Ciężko pali, nierówno pracuje, olej w filtrze
[B3 1.8 PM] Ciężko pali, nierówno pracuje, olej w filtrze
Witam, przyjechał do mnie ojciec swoim b3, a w zasadzie to ostatnie kilkanaście kilometrów ledwo jechał. Póki jechał to jechał ale jak trafił na korek to auto mu zgasło i nie mógł odpalić. Po około pół godziny odpalił i ledwo dojechal. Jak już stanął u mnie to nie mógł odpalić.
Szostak rano sprawdziłem i w filtrze powietrza był olej. Wyczyscilem, wymieniłem filtr. Zacząłem sprawdzać świece, dramat, kable dramat, wymieniłem, patrzę na kopolke a tam przy środkowym kablu wypali a dziura w plastiku. Wymieniłem kopolke z paluch ale był ciut inny niż ten który był no ale wszedł. Odpaliłem go ale chodził fatalnie, jakby nie na wszystkie gary, ledwo się wkrecal I schodził z obrotów.
Środkowy kabel idący z cewki idzie tak bliżej Grodzisk, co to jest? Pytam bo tam gniazdo było strasznie zasniedziale
Skończyły mi się pomysły dlatego piszę. Co sprawdzać? Co to może jeszcze być?
Szostak rano sprawdziłem i w filtrze powietrza był olej. Wyczyscilem, wymieniłem filtr. Zacząłem sprawdzać świece, dramat, kable dramat, wymieniłem, patrzę na kopolke a tam przy środkowym kablu wypali a dziura w plastiku. Wymieniłem kopolke z paluch ale był ciut inny niż ten który był no ale wszedł. Odpaliłem go ale chodził fatalnie, jakby nie na wszystkie gary, ledwo się wkrecal I schodził z obrotów.
Środkowy kabel idący z cewki idzie tak bliżej Grodzisk, co to jest? Pytam bo tam gniazdo było strasznie zasniedziale
Skończyły mi się pomysły dlatego piszę. Co sprawdzać? Co to może jeszcze być?
Doszedłem co było grane. Ktoś ojcu spartolił ustawiania wałka pośredniego przy wymianie rozrządu i teraz podłączenie kabli musiało być o jeden dalej.
Teraz na gazie chodzi gitara ale na benzynie auto słabo dopada z obrotów. Zatrzymuje się na chwilę na około 1800rpm i chwilę później spada.
Teraz też widzę że na pistol I auto ma około 95C zamiast trzymać sie 90. Wentylatory po czasie się zalaczaja ale nie spada poniżej tych 95 na postoju.
Teraz na gazie chodzi gitara ale na benzynie auto słabo dopada z obrotów. Zatrzymuje się na chwilę na około 1800rpm i chwilę później spada.
Teraz też widzę że na pistol I auto ma około 95C zamiast trzymać sie 90. Wentylatory po czasie się zalaczaja ale nie spada poniżej tych 95 na postoju.
To już jutro bo nad Kraków właśnie przyszła niezła ulewa. Dzięki, sprawdzę i dam znać
[ Dodano: 2018-06-10, 23:11 ]
Piotr, tak swoją drogą to ojciec tą B3 jeździ niedaleko Zamościa
[ Dodano: 2018-06-11, 22:47 ]
Dzisiaj próbowałem odpalić tego staruszka i na zimnym silniku znowu ledwo pali. Na ciepłym lepiej. Cewka?
Jak już jechałem to włączala mi się kontrolka oleju, a olej jest. Włączala się i hasła co chwilę. Czujnik ciśnienia poleciał?
[ Dodano: 2018-06-10, 23:11 ]
Piotr, tak swoją drogą to ojciec tą B3 jeździ niedaleko Zamościa
[ Dodano: 2018-06-11, 22:47 ]
Dzisiaj próbowałem odpalić tego staruszka i na zimnym silniku znowu ledwo pali. Na ciepłym lepiej. Cewka?
Jak już jechałem to włączala mi się kontrolka oleju, a olej jest. Włączala się i hasła co chwilę. Czujnik ciśnienia poleciał?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Tylko czerwonej kontrolki ciśnienia oleju nie należy traktować jak kontrolki niskiego poziomu oleju. Ona się zapali dopiero gdy poziom będzie dramatycznie niski.OGr pisze:Jak już jechałem to włączala mi się kontrolka oleju, a olej jest. Włączala się i hasła co chwilę.
Tutaj opisywałem jak sprawdzić czujnik: https://audi80.pl/topics81/b4-20-ab ... tm#1055071
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
sprawdź czy wsuwka na czujniku lub przewód nie uszkodzony, silnik pracował normalnie?OGr pisze:Jak już jechałem to włączala mi się kontrolka oleju, a olej jest. Włączala się i hasła co chwilę. Czujnik ciśnienia poleciał?
raczej nie ale niczego nie da się wykluczyćOGr pisze:Dzisiaj próbowałem odpalić tego staruszka i na zimnym silniku znowu ledwo pali. Na ciepłym lepiej. Cewka?
Tak, silnik pracował normalnie. Raz piszczal sekundę, raz dwie, a dzisiaj wogóle. Tak skojarzyło że dzisiaj nie padało, a wczoraj lało jak z cebra. Może wilgoć to powoduje, pierun wie.
Dzisiaj kupiłem kompletną cawke z modułem sterujacym. Nówka sztuka Beru. Może ciut lepiej pali ale problem ciężkiego opalania wydaje mi się że występuje dalej zastanawiam się czy to nie filtr paliwa ale jak już chwilę pochodzi to chodzi ok. Zresztą na gazie jest to samo to to raczej nie to. A może rozrusznik? Aczkolwiek przed tą awaria na A4 palił od kopa.
[ Dodano: 2018-06-13, 12:08 ]
Znalazlem temat odnosnie czujnikow i problamami podczas odpalenia jak sa uwalone.
https://audi80.pl/topics77/b3-18-pm ... t34794.htm
Zobacze dzisiaj ile i jakie sa u taty.[/list]
[ Dodano: 2018-06-14, 14:34 ]
Niestety po wymianie obu czujników dalej na zimnym pali tragicznie. Co prawda pierwsze odpalenie jest ok ale po chwili gaśnie i drugi raz już bardzo ciężko pali. Może to coś z układem paliwowy? Może się zapowietrza?
Dzisiaj kupiłem kompletną cawke z modułem sterujacym. Nówka sztuka Beru. Może ciut lepiej pali ale problem ciężkiego opalania wydaje mi się że występuje dalej zastanawiam się czy to nie filtr paliwa ale jak już chwilę pochodzi to chodzi ok. Zresztą na gazie jest to samo to to raczej nie to. A może rozrusznik? Aczkolwiek przed tą awaria na A4 palił od kopa.
[ Dodano: 2018-06-13, 12:08 ]
Znalazlem temat odnosnie czujnikow i problamami podczas odpalenia jak sa uwalone.
https://audi80.pl/topics77/b3-18-pm ... t34794.htm
Zobacze dzisiaj ile i jakie sa u taty.[/list]
[ Dodano: 2018-06-14, 14:34 ]
Niestety po wymianie obu czujników dalej na zimnym pali tragicznie. Co prawda pierwsze odpalenie jest ok ale po chwili gaśnie i drugi raz już bardzo ciężko pali. Może to coś z układem paliwowy? Może się zapowietrza?
Ja rozrządu nie ustawiłem. Na kopulce powinno być 1-3-4-2, a odpala jak jest 2-1-3-4. Inaczej paryska, pycha, strzela.
[ Dodano: 2018-06-14, 20:01 ]
A hall?
[ Dodano: 2018-06-14, 20:01 ]
A hall?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2018, 21:46 przez OGr, łącznie zmieniany 1 raz.