[B4 2.0 ABK] Polecane tuleje sanek
Bez przesady. Ty jeździsz tym autem. Skoro wszystko już wymieniłeś a dalej puka to sam sobie odpowiedz. Często ta nakrętka u góry się odkręca, było o tym na forummikolajmm pisze: Czy dajesz mi gwarancję, że to właśnie to?
Objawy to właśnie pukanie na dziurach. Objawy zużytych łożysk to najczęściej stukanie przy skręcaniu i ciężej kręci się kierownicą.
- mikolajmm
- Forum Audi 80
- Imię: Mikołaj
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
puka głucho na nierównościach, wjeżdżaniu powoli na taki niewysoki krawężnik. Przy większych dziurach tego nie słyszę (nie mówię że nie ma, może inne hałasy zagłuszają)
Dlatego pytam o wartościowy wątek, żeby dobrze zdiagnozować. Nie chcę wymieniać wszystkiego - jak niektórzy robili - i zostać dalej ze stukaniem
Dlatego pytam o wartościowy wątek, żeby dobrze zdiagnozować. Nie chcę wymieniać wszystkiego - jak niektórzy robili - i zostać dalej ze stukaniem
- mikolajmm
- Forum Audi 80
Wymieniałem tulejki w lipcu ... mamy wrzesień, byłem wczoraj na kontroli zawieszenia. Wyszło, że tylne tulejki sanek mają spore luzy. (po za tym mocowania amortyzatorów też, bo po podniesieniu koła dość latają)
Czyli MEYLE 100 199 0055 są do niczego. Chyba że spaprany montaż, jeżeli da się to spaprać ...
Pytanie czy da się zmodyfikować całość tak, żeby wsadzić tam tulejki 10mm a nie 12mm?
Na 10 mm jest dostępny LEMFÖRDER 10132 03, na 12mm niestety nie ... Nawet w Nora (Gliwice, jakiś sklep z ori częściami audi przy ich serwisie) nie mają tych tulejek na tył ...
są jeszcze corteco, febi, swag. Tylko już raz 300 za robociznę poszło w piach ...
Rozważam jeszcze te poliuretany w twardości jak normalne tulejki. Bule to działało i nie skrzeczało, piszczało czy coś.
Czyli MEYLE 100 199 0055 są do niczego. Chyba że spaprany montaż, jeżeli da się to spaprać ...
Pytanie czy da się zmodyfikować całość tak, żeby wsadzić tam tulejki 10mm a nie 12mm?
Na 10 mm jest dostępny LEMFÖRDER 10132 03, na 12mm niestety nie ... Nawet w Nora (Gliwice, jakiś sklep z ori częściami audi przy ich serwisie) nie mają tych tulejek na tył ...
są jeszcze corteco, febi, swag. Tylko już raz 300 za robociznę poszło w piach ...
Rozważam jeszcze te poliuretany w twardości jak normalne tulejki. Bule to działało i nie skrzeczało, piszczało czy coś.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
no ale co w tym dziwnego?mikolajmm pisze:(po za tym mocowania amortyzatorów też, bo po podniesieniu koła dość latają)
pewnie wystarczy rozwiercić i nagwintować.mikolajmm pisze:Pytanie czy da się zmodyfikować całość tak, żeby wsadzić tam tulejki 10mm a nie 12mm?
Moim zdaniem powodem tego co u Ciebie a miałem tak samo że po pół roku tulejki się pozrywały było to że są w złych warunkach przechowywane i często zbyt długo zleżane.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2018, 16:35 przez Pieterb, łącznie zmieniany 1 raz.
- mikolajmm
- Forum Audi 80
miałem na myśli poliuretany na sanki, nie na mocowanie amortyzatorów. Więc skoki nie mają nic do rzeczy.
a opcja zmiany śrub, czy coś? czy to konstrukcyjnie się nie będzie kupy trzymać (nie wiem to pytam)
Podjadę do warsztatu, zapytam co z tym fantem zrobią, bo zadowoleni, że lemfordera znaleźli w katalogu, a w domu sprawdziłem i przypasowali sobie te 10mm.
Przynajmniej znalazłem warsztat, gdzie w przypadku wady tych tulei wymienią za free na nowe, więc jest nadzieja, że się w większe koszty nie wpakuje nawet jak tulejki będą znowu zrąbane ....
a opcja zmiany śrub, czy coś? czy to konstrukcyjnie się nie będzie kupy trzymać (nie wiem to pytam)
Podjadę do warsztatu, zapytam co z tym fantem zrobią, bo zadowoleni, że lemfordera znaleźli w katalogu, a w domu sprawdziłem i przypasowali sobie te 10mm.
Przynajmniej znalazłem warsztat, gdzie w przypadku wady tych tulei wymienią za free na nowe, więc jest nadzieja, że się w większe koszty nie wpakuje nawet jak tulejki będą znowu zrąbane ....
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
to ja bym poleciał nie zmienią na kolejne i po sprawiemikolajmm pisze:Przynajmniej znalazłem warsztat, gdzie w przypadku wady tych tulei wymienią za free na nowe, więc jest nadzieja, że się w większe koszty nie wpakuje nawet jak tulejki będą znowu zrąbane ....
Sam tak miałem jak już pisałem że padły lemy po pół roku, kupiłem kolejne też lemy i mam je już ze 2 lata, także to nie ma reguły.
no ale jak chcesz małą śrubę w duży otwór wkręcić?mikolajmm pisze:a opcja zmiany śrub, czy coś?
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2018, 16:38 przez Pieterb, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak to raczej się nie da. Załóż po prostu jakiegoś SWAG-a, z zaprzyjaźnionego sklepu, który nie leży tam X lat.mikolajmm pisze:a opcja zmiany śrub, czy coś? czy to konstrukcyjnie się nie będzie kupy trzymać (nie wiem to pytam)
Tak, tak.. Odeślą na reklamacje, auto co najmniej 2 tyg unieruchomione. Reklamacja zostanie odrzucona a koszty poniesiesz Ty.mikolajmm pisze:Przynajmniej znalazłem warsztat, gdzie w przypadku wady tych tulei wymienią za free na nowe, więc jest nadzieja, że się w większe koszty nie wpakuje nawet jak tulejki będą znowu zrąbane ....
- mikolajmm
- Forum Audi 80
Słusznie prawisz, muszę dopytać o konkretny przebieg reklamacji.Dawid1995 pisze: Tak, tak.. Odeślą na reklamacje, auto co najmniej 2 tyg unieruchomione. Reklamacja zostanie odrzucona a koszty poniesiesz Ty.
Ta, zaprzyjaźniony sklep. Nawet jeśli, to co oni mogą wiedzieć ile to leżało w hurtowaniach czy gdzie tam i jak było przechowywane ...
[ Dodano: 2018-09-14, 17:02 ]
No właśnie jeden mechanik mówił, że tak ma być. Za to ci wczoraj mówili, że trochę tak, ale to co mam to za bardzo lata. No i pojawia się jakieś strzelanie przy skręcaniu (raczej na wolnej jeździe/postoju), wjeżdżaniu na krawężnik czy coś.Dawid1995 pisze:a jeśli chodzi o amorki to tak ma być.
Więc już sam nie wiem.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z