Witam!
Mam następującą usterkę: obrotomierz na jałowym biegu wskazuje zero, jednak na słuch obroty są normalne. Po tym jak auto ruszy wskazówka wędruje na górę, ale nie mam pewności czy wskazuje prawidłowo. Usterka ta pojawiła się niedawno. Zegary były oryginalnie zamontowane w tym samochodzie. Czy jest to kwestia kalibracji licznika? Jeśli macie jakieś sugestie, proszę o pomoc.
[Coupe B4] Przekłamujący obrotomierz
Podlacxz auto pod Vaga to siw wszystko wyjasni, w programie Vag-Com jest pozycja ktora pokazuje predkosc obrorowa silnika wystarczy ja porownac ze wskazaniamo obrotomierza a wszystko sie wyjasni, jesli trzeba bedzie skalibrowac obrotomierz to na jego plycie jest zamontowany potencjometr ktorym mozna go podregulowac
Hmmm... Nie rozbierałem go... Ale przełożę zegary do 80 ABT - to być może potwierdzi albo wykluczy tą możliwość. Potem spróbuję ewentualnie przestawić potencjometr. Do VAGa niestety nie podłączę - nie mam jeszcze nawet kabla. Żaden mechanik, u którego byłem nie mógł się zresztą podłączyć do tego silnika - zawsze były jakieś problemy w komunikacji. Ponoć ABC jest bardzo wybredny jeśli chodzi o metody podłączania do PC (niedawno znalazłem rozwiązanie na forum, ale nie próbowałem).
Napiszę, jak uda mi się zdziałać coś konstruktywnego. Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
Napiszę, jak uda mi się zdziałać coś konstruktywnego. Dzięki za wszystkie odpowiedzi!