[ALL]Przekładka silnika 1.8T do Audi 80 - FAQ
Witam
Aeb, aeb, wszędzie aeb. A ja chciałbym zapytać czy swapowal ktoś na AJL 180km?
Posiadam Audi Cabrio 98r z silnikiem 1.8 ADRi kupilem dawcę a4b5 98r z AJL. Czy dysponuje ktoś schematami wiązki jak to wszystko zgrać i na jakie problemy się napotkaliscie podczas takiego swapu? Pozdawiam i dziękuje za odp.
Aeb, aeb, wszędzie aeb. A ja chciałbym zapytać czy swapowal ktoś na AJL 180km?
Posiadam Audi Cabrio 98r z silnikiem 1.8 ADRi kupilem dawcę a4b5 98r z AJL. Czy dysponuje ktoś schematami wiązki jak to wszystko zgrać i na jakie problemy się napotkaliscie podczas takiego swapu? Pozdawiam i dziękuje za odp.
- Rastaman25
- Forum Audi 80
- JakiBoY
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Inny
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 1,8 AEB
- Kontakt:
Ja po swapie nie włożyłem czujników. Zrobiłem sobie trójnik i przykrecilem je do chłodnicy oleju i są ale nie bardzo wiem gdzie te kable od tego powinny iść i jak w ogóle to podłączyć. Ale z tego co wiem to ciśnienie oleju jest chyba inne i coś może wychodzić poza skalę momentowo. Nie pamiętam tu w temacie było to poruszane. Jeżeli podłączasz czujniki do zegarów to zrób zdjęcia gdzie to wpiac i jak przypiąć kable do czujników bo nie wiem.zgredek27 pisze:czy wskazania temp na zegarach po swapie będą ok czy trzeba kombinować?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Chodzi o czujnik cieczy? W AEBie można wsadzić drugi czujnik temp. na zegary z 80tki. Czujnik temperatury oleju jest taki sam.zgredek27 pisze:czy wskazania temp na zegarach po swapie będą ok czy trzeba kombinować?
Jak czujnik ciśnienia i zegar z 80tki to będzie pokazywać dobrze. Nawet silniki z 80tki spokojnie przekraczają ciśnienie oleju 5 barów ale widać nie zrobili większej skali aby ludzie nie panikowali jak silnik się trochę zużyje maksymalne ciśnienie będzie niższe.JakiBoY pisze:Ale z tego co wiem to ciśnienie oleju jest chyba inne i coś może wychodzić poza skalę momentowo.
Z powodów osobistych musiałem pozostawić auto na jakiś czas ale wracam do pracy. Nr przekaźnika to chyba 214 ale pewności nie mam wiec wrzucam link do zdj. skrzynki i przekaźników pod deska.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2b14b0ad196ae1ec
https://www.fotosik.pl/zdjecie/44745f9d4a36b212
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2b14b0ad196ae1ec
https://www.fotosik.pl/zdjecie/44745f9d4a36b212
-
- Forum Audi 80
- Imię: Dawid
Witam.
Ostatnio wymieniałem nagrzewnicę i nie wiem czy prawidłowo podłączyłem przewody z króćca głowicy i z której strony ma być odpowietrznik nagrzewnicy. Mam ogromną prośbę do posiadaczy b4 z silnikiem 1.8 t (u mnie jest AEB) o fotkę (lub opis) jak to macie u siebie podłączone, ponieważ mam problemy z odpowietrzeniem. Pozdrawiam
Ostatnio wymieniałem nagrzewnicę i nie wiem czy prawidłowo podłączyłem przewody z króćca głowicy i z której strony ma być odpowietrznik nagrzewnicy. Mam ogromną prośbę do posiadaczy b4 z silnikiem 1.8 t (u mnie jest AEB) o fotkę (lub opis) jak to macie u siebie podłączone, ponieważ mam problemy z odpowietrzeniem. Pozdrawiam
- JakiBoY
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Inny
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 1,8 AEB
- Kontakt:
Zapomniałem napisać. Chyba na króćcach powinny być strzałki jak się zsunie węże. Od strony serwa zasilający, idzie od krocca z tyłu silnika a od strony aku powrót i idzie na trójnik.
Z tego co pamiętam i zdjęcia wszystkie przeleciałem to tak mam podłączone. Kiedyś ktoś napisał w tym temacie bo też o to pytałem że nie ma to znaczenia ale miałem problem wtedybpodovny do Twojego nie mogłem tylko sobie przypomnieć który idzie gdzie.
Z tego co pamiętam i zdjęcia wszystkie przeleciałem to tak mam podłączone. Kiedyś ktoś napisał w tym temacie bo też o to pytałem że nie ma to znaczenia ale miałem problem wtedybpodovny do Twojego nie mogłem tylko sobie przypomnieć który idzie gdzie.