Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Spadki mocy oraz nierówna praca

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
xRead
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dawid
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK

Post autor: xRead » 31 lip 2018, 12:18

Z zapłonem byłem rok temu u Jarewy. Gdy ustawił poprawnie i wyjechałem od niego pojawiło się straszne spalanie stukowe. Czujnik wymieniłem ale nadal nie było poprawy. Do tego gdy zmieniałem bieg przy ok 2000RPM to wtedy bardzo wolno spadał z obrotów, lecz gdy przekroczyłem te 2000RPM np do 2500 aby zmienić bieg to obroty spadały już prawidłowo. Opóźniłem delikatnie ten zapłon "na ucho" i silnik już jeździł poprawnie dość. Rozrząd ustawiony jest prawidłowo sam robiłem. Właśnie gdy podłączałem jakiś czas temu to kąt wyprzedzenia był skakł sobie 5-7 stopni teraz nie było nic. Ja już nie rozkminiam tych problemów dlatego napisałem na forum.

h/k
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Łukasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: h/k » 31 lip 2018, 21:23

xRead pisze:Gdy ustawił poprawnie i wyjechałem od niego pojawiło się straszne spalanie stukowe.
Nie jesteś sam z tym problemem. Prawie 1,5 roku tak jeżdżę z pukaniem, zapłon też mam dobrze ustawiony. No i na słuch też miałem ustawiane, że silnik gładziutko i super miękko chodził, ale za to strzelał w wydech i to dość mocno, a przede wszystkim okropnie zamulał po przełączeniu na gaz (zasilany benzyną zbierał się dość dobrze).
Poprzednie auto na gazie też sporo traciło na dynamice - czyżby handlarze lata temu też majstrowali przy zapłonie, bo im stukało?

Na pewno to nie są panewki korbowodowe, bo zmieniałem i brak poprawy, sworznie też wydawały się OK. Któraś szklanka, wałek pośredni? Nie mam pojęcia. bezradny_ Może już niedługo będę remontował głowicę i ten wałek bym sprawdził, to się okaże.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl