[B4 1.9 1Z] Klimatyzacja półautomatyczna
[B4 1.9 1Z] Klimatyzacja półautomatyczna
Witam i od razu przepraszam, jeżeli temat źle założony (pierwszy raz).
Mój problem polega na tym, że ostatnio stałem się posiadaczem b4 w tdi z (chyba) półautomatyczną klimatyzacją (pokrędła + przyciski AC i REC) i zaraz po przekręceniu kluczyka na obieg prądu (jeszcze nie odpalony silnik) nawiew zaczyna mi lekko szumieć. Nie mam pojęcia czy ma tak to działać, bo zawsze w rodzinie były samochody z dmuchawą zwyczajną i byłym wdzięczny gdyby ktoś wytłumaczył czy coś jest nie tak.
Mój problem polega na tym, że ostatnio stałem się posiadaczem b4 w tdi z (chyba) półautomatyczną klimatyzacją (pokrędła + przyciski AC i REC) i zaraz po przekręceniu kluczyka na obieg prądu (jeszcze nie odpalony silnik) nawiew zaczyna mi lekko szumieć. Nie mam pojęcia czy ma tak to działać, bo zawsze w rodzinie były samochody z dmuchawą zwyczajną i byłym wdzięczny gdyby ktoś wytłumaczył czy coś jest nie tak.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Chyba w 80tkowej klimie manualnej tak jest, że jak sprężarka klimy jest załączona przyciskiem AC to włącza się dmuchawa aby parownik klimy był owiewany choć trochę. W późniejszych autach grupy vw zrobili tak, że po przełączeniu na 0 nawiewu po prostu wyłączało kompresor klimy.
Chyba że masz coś zepsute że cały czas chodzi.
Passatach b3 czy b4 było automatyczne ogrzewanie bez opcji schładzania poniżej temperatury na zewnątrz (nie było części odpowiedzialnych za klimatyzację).
Chyba że masz coś zepsute że cały czas chodzi.
Passatach b3 czy b4 było automatyczne ogrzewanie bez opcji schładzania poniżej temperatury na zewnątrz (nie było części odpowiedzialnych za klimatyzację).
To 80 z 92 roku, więc w sumie nie wiem. W instrukcji co czytałem za bardzo nic o tym nie ma.
Tyle że to lekkie dmuchanie jest na wyłączonym AC. A to pokrędło na wiatraczku (nie mam ustawienia 0). Przez to muszę zamykać kratki nawiewu albo ustawiać na szyby/nogi bo we mnie wieje.Chyba w 80tkowej klimie manualnej tak jest, że jak sprężarka klimy jest załączona przyciskiem AC to włącza się dmuchawa
I tu tu. A z tego co wiem to w tych wersjach nie da się zamknąć dopływu z zewnątrz (czyli pozycja 0 na tym pokrędle, zaraz za wiatraczkiem), bo od tego jest podobno REC, więc chyba w czasie jazdy idzie tylko zamknąć klapki. Ale to o czym mówię to szczególnie na postoju: po prostu wchodzę, przekręcam kluczyk i już cicho szumi i lekko wieje (bez włączonego AC).