[ B4 1.9 TDI 1Z 90 KM ] Ubytek oleju.
[ B4 1.9 TDI 1Z 90 KM ] Ubytek oleju.
Witam grupowiczów, sprawa jest moim zdaniem dość dziwna jak i zarazem poważna, otóż dziś rano po długim postoju sprawdziłem olej w mojej B4, ku mojemu zaskoczeniu stan pokazał poniżej minimum, po zakupie auta dolewałem 1 litr, bo na bagnecie nie było ani kropli ( podobno wysadziło korek z olejem ), auto nie kopci w żaden sposób, chodzi normalnie, równo bez żadnych problemów, lecz martwi mnie ten ubytek. Czyżby uszczelniacze zaworów czy też pierścienie? Jestem laikiem więc proszę o jakiekolwiek porady, jak się upewnić co to może być, ile też może kosztować naprawa tych zaworów czy też pierścieni jeśli okaże się to przyczyną. Pozdrawiam.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kostek9626
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
To było na szybko - bo jak pod autem robiła się kałuża, a nie wiedziałem dokładnie skąd się leje. Więc do motoryzacyjnego po olej i filtr - a taki tylko był na półce od ręki (KRAFT). Na początku podejrzewałem czujnik ciśnienia oleju, pomimo wymiany dalej się lało. Potem pomyślałem, że puściła uszczelka pod filtrem - stąd pomysł szybkiej wymiany filtra i oleju. Dopiero potem po wyczyszczeniu z kanału okazało się, że puściła ta uszczelka nad chłodnicą oleju.Dawid1995 pisze:Sando, Ale na filtrze oleju to zaoszczędziłeś