Witam.
Mam problem jak w wyżej wymienionym temacie. Po podłączeniu pod komputer można łączyć się z wszystkim prócz modułu poduszki powietrznej AIRBAG. Nim życzliwi użytkownicy forum zaczną pisać napiszę już jakie kroki poczyniłem aby już z góry wyeliminować problemy.
1. Bez względu jaki komputer laptop używam jest to samo.
2. Próbowałem już wszystkich dostępnych oprogramowań więc to nie to.
3. Rozebrałem wtyczkę przy sensorze wszystkie kable są na swoim miejscu nie urwane.
4. Dochodzi do wtyczki po przekręceniu 12 volt czyli moduł jest zasilany.
5. Gdy odłączę całkowicie moduł kontrolka AIRBAG gaśnie całkowicie.
6. Sprawdzałem przejście pomiędzy gniazdem diagnostycznym a sensorem (jest jedna linia)
7. Oczywiście masa jest idealna nawet na obudowie sensora.
8. Odłączałem całkowicie akumulator na cała noc. Następnie wpinałem sensor akumulator komputer i nadal nic.
9. Brak innych błędów w całym aucie które uniemożliwiły by lub ewentualnie mogły by uniemożliwić połączenie z sensorem poduszek.
10. Nie mam dalszych pomysłów
Na zakończenie dodam iż mam dwa takie sterowniki jeden wewnątrz auta który może być uszkodzony wiec zakupiłem drugi który widać na zdjęciach i też nie chce się za nic połączyć.
[B4 2.0 ABK] Brak komunikacji z modułem AIR BAG w audi 80 B4
-
- Forum Audi 80
Witam
Mam podobny problem po właczeniu zapłonu kontrolka od airbaga mruga kilkanascie sekund nastepnie świeci się cały czas.
Vcds nie może się połaczyć z airbagiem, z ABSem sie łaczy jak i z ECU. wiec problem leży w zasilanu sensora lub sam sensor. auto to b4 1z z 93 a wiec bosch.
poszukuję schematu lub rozpisu pinów w wtyczce sensora,
nie mam bardzo siły szukac tego po całej instalacji bo jestem 2tyg. po operacji wiec lezenie pod kierwnicą narazie odpada.
może ktoś z wawy lub okolic zachodnich miałby czas pogrzebać w instalacji.
Mam podobny problem po właczeniu zapłonu kontrolka od airbaga mruga kilkanascie sekund nastepnie świeci się cały czas.
Vcds nie może się połaczyć z airbagiem, z ABSem sie łaczy jak i z ECU. wiec problem leży w zasilanu sensora lub sam sensor. auto to b4 1z z 93 a wiec bosch.
poszukuję schematu lub rozpisu pinów w wtyczce sensora,
nie mam bardzo siły szukac tego po całej instalacji bo jestem 2tyg. po operacji wiec lezenie pod kierwnicą narazie odpada.
może ktoś z wawy lub okolic zachodnich miałby czas pogrzebać w instalacji.