Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[audi b4 abk] wysokie spalanie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
maliniak
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz

Post autor: maliniak » 18 sty 2012, 22:04

polecam sprawdzić czy zapłon na pewno dobrze ustawiony i sprawdź jeszcze przepływomierz ja też miałem takie problemy że paliła 16/100km ale u mnie było dużo innych rzeczy padniętych między innymi czujnik spalania stukowego, bezpiecznik od sądy lambda spalony, i potencjometr w przepływce wychodził poza skale i klapka w przepływce za luźna trzeba było sprzyne naciągnąć po regulacji i wymianie tych rzeczy spalanie na poziomie 9.5l/100km gazu przy cyklu mieszanym

jabko_nb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jabko_nb » 18 sty 2012, 22:42

panowie wszyscy wypisujecie ze wasze auta pala o 1 lub 2 litry po za normę
ta co książka mówi popatrzcie ile nasze auta maja lat one już nigdy nie będą palic tyle ile na początku dla mnie osobiście w ABK spalanie utrzymywać się powinno w trasie przy normalnej jezdzie jezdzie tak do 8 litro w miescie do 12 PB i na LPG o litr więcej i tak trzeba zakładać to nie są nowe auta a na dodatek abk to nie jest nowoczesny silnik bo tak naprawdę jakby podawał dawkę paliwa zgodnie z praca cylidrow to by jeszcze mnie palił, więc nie panikujmy aż tak . zgadzam sie że 16 litry to za dużo ale do 12 to norma a jak ktoś ma mniej to znaczy ze ma w dobrej kondycji silnik i pozazdrościć

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 18 sty 2012, 23:16

jabko_nb pisze:panowie wszyscy wypisujecie ze wasze auta pala o 1 lub 2 litry po za normę
ta co książka mówi popatrzcie ile nasze auta maja lat one już nigdy nie będą palic tyle ile na początku dla mnie osobiście w ABK spalanie utrzymywać się powinno w trasie przy normalnej jezdzie jezdzie tak do 8 litro w miescie do 12 PB i na LPG o litr więcej i tak trzeba zakładać to nie są nowe auta a na dodatek abk to nie jest nowoczesny silnik bo tak naprawdę jakby podawał dawkę paliwa zgodnie z praca cylidrow to by jeszcze mnie palił, więc nie panikujmy aż tak . zgadzam sie że 16 litry to za dużo ale do 12 to norma a jak ktoś ma mniej to znaczy ze ma w dobrej kondycji silnik i pozazdrościć
no to ci powiem ze u mnie moje ABK nigdy 12 litrów paliwa nie spalilo,poczekalem az dojdzie mi do rezerwy wyszlo nawet 20 litrow nie bede juz wymienial co zmienilem bo zmienilem w ostatnim czasie prawie wszystko nie szczedzilem kasy by czesci byly konkretnych firm.

na 90 % sterownik mam do bani poniewaz swiruja pomiary sondy na nowej sondzie ktora ma nalatane ok 3 tysi pokazuje szopki na starej podobnie ktora chcialem wywalic a jest dobra
wczoraj przy dlubaniu na vagu byl tez problem z wykasowaniem bledu jak odpielem sonde i puzniej ja podlaczylem ponownie blad widzial po kliknieciu na skasowanie dlugo sie zastanawial na koncu wywalalo blad od kompa i nie chcial kasowac ,puzniej mu przeszlo i jakos skasowalem

mocno obyty forumowicz po przeczytaniu tego co mu opisalem dokladnie postawil na kompa wiec decyzja byla szybka zamawianie drugie od klubowicza pod koniec tyg zdam relacje co wyszlo

komp zmieniony poprawy brak :(

pietruszka41
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pietruszka41 » 10 lut 2012, 00:57

Witam Was Panowie i Panie oraz wszystkich użytkowników AUDI 80 ABK. Przeglądając różną tematykę forum zaciekawiło mnie Wasze duże spalanie. Posiadam również Audi80, jeżdżę tylko na benzynie, auto nie posiadało LPG. U mnie spalanie oscyluje od 8 - 11 litrów na 100 km. Myślałem sam, że mi dużo pali, ale jak czytam Wasze wypowiedzi to się wyleczyłem z kompleksów. Myślę, że to dobry i prawidłowy wynik. Pozdrawiam.

abes7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: abes7 » 10 lut 2012, 09:12

Nie wiem ile mi pali benzyny bo na niej tylko odpalam, gazu w mieście 12,5 litra na 100km w lato, a w zimie przy takich mrozach 14-14,5 litra na 100km a wszystko na odcinkach do pracy 6,5km - czyli w zimie silnik cały czas zimny. Na trasie jeżdżę głównie z przyczepą kempingową i pali 15-16 litrów gazu na 100km. W lato oczywiście włączona klima :)

Awatar użytkownika
Kelis.Zx145
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kelis.Zx145 » 10 lut 2012, 11:12

pietruszka41, ja mam spalanie od min 7 w trasie, mieszany cykl to u mnie około 8-9, w mieście nie wiem bo nigdy nie jeździłem cały czas w mieście :-) mowa o delikatnej jeździe przy tych cenach paliw ;-)

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 10 lut 2012, 21:32

Proponuję "przenieść" czujnik temperatury silnika - ten niebieski z dużego obiegu chłodzenia na mały obieg. Wystarczy dokupić plastikową oprawkę na czujnik i zamontować ją w małym obiegu , w którym płyn nagrzewa się co najmniej dwa razy szybciej niż w duzym obiegu. Efekt jest taki, że sterownik silnika pracuje w trybie "ssania" co najmniej dwa razy krócej niz normalnie, co przy obecnej pogodzie powoduje zmienijszenia spalania o ok. 1,5 lita na 100km. Nie ma żadnych kłopotów z rozruchem zimnego silnika.

No i podstawa małego spalania to sprawny przepływomierz powietrza. Niech Was nie zmyli brak błędów od przepływomierza w sterowniku silnika. Znaczna liczba przepływomierzy w Audi 80 jest niesprawna. Komputer przy niesprawnym przepływomierzu wchodzi w tryb serwisowy, nie pokazując błędu a wtedy minimum to 12/100. Obrazek

luki88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luki88 » 27 cze 2014, 09:46

witam .a czy przepływomierz da sie zregenerować czy drugieo szukać mi gazownik powiedział ze lambda do mojej instalacji lpg nic nie ma ......

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 27 cze 2014, 09:51

luki88 pisze:witam .a czy przepływomierz da sie zregenerować czy drugieo szukać mi gazownik powiedział ze lambda do mojej instalacji lpg nic nie ma ......
w większości przypadków da się, wystarczy poszukać audi-80-b4-abk-nie-boj-sie-swojego-prze ... 15251.html

Co do sondy to chyba zależy jaka instalacja, mogłeś to napisać.

Hmm, zastanawiam się tylko czemu akurat podłączyłeś się pod ten temat skoro już zacząłeś pisać o problemach z gazem w innym :?:

luki88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luki88 » 27 cze 2014, 09:54

oj kurcze nie wiem ale ta zwykła bo jak ją zobaczył to ulala no najgorsza jakas nie znam sie

Awatar użytkownika
Awsom50
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Awsom50 » 04 cze 2019, 23:34

Witam kolegów. Od 4 lat jestem posiadaczem pięknego egzemplarza ABK Avant. Dwa lata temu mój wspaniały pojazd zaczął palić więcej benzyny a w roku 2018 jego spalanie wyniosło 19-20 l /100. Potężne spalanie zaniepokoiło mnie i postanowiłem zawitać na Wasze forum i zostać klubowiczem. Czytając Wasze posty sprawdziłem wszystko w samochodzie i wykluczyłem przyczynę dużego spalania mogąca powstać od awarii czujników temperatury, termostatu, przepływomierza powietrza. Wszystkie te elementy zostały wymienione na nowe lub sprawdzone komputerem (przepływomierz) z wynikiem bdb. Udało się wreszcie ustalić przyczynę .... a był nią .... PĘKNIĘTY KOLEKTOR WYDECHOWY przez które wchodziło lewe powietrze i oszukiwało sondę lambda która dawała sygnał do dostarczania dodatkowego paliwa. W spalinach było czuć paliwo a czasem nawet było czuć we wnętrzu. Teraz moje piękne audi mało pali i ciszej jedzie. Ile pali? Jeszcze nie wiem bo od naprawy minęło kilka dni ale zdecydowanie wskazówka paliwa opada wolniej. Dam znać jak zakończę testy. Pozdrawiam serdecznie - Krzysztof

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl