[Audi 2.0 ABT] SWAP WAŁKA ABK DO ABT
[Audi 2.0 ABT] SWAP WAŁKA ABK DO ABT
Witam wszystkich otóż wiem, że temat gdzieś się przewijał razem ze swapem dołu ABK i głowicy ABT, jdenak jakoś tam nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Czy da się przełożyć wałek ABK do głowicy ABT, trzeba coś przestawiać czy na zasadzie PLUG&PLAY są jakieś różnice itd??
Ostatnio zmieniony 21 lip 2019, 18:37 przez berto88, łącznie zmieniany 2 razy.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Ubogace troche temat, wziąłem się za remont mojego ABT i okazało sie że troche tłoki nie trzymaja wymiarów. Przytarło je, blok mierzyliśmy jest wporządku, a więc zacząłem szukać tłoków do ABT dobrych tłoków nie znalazłem, dostałem dobre ładne od ABK i moje pytanie da się je założyć? Wymierami wyglądają na zbliżone. Bedzie działać??
Pomierzylismy je i wychodzi na to że był to ten sam wymiar co tłoków ABT tylko że maja płytrzą komore. Co do moich tłoków orginalnych to jest to jakis model przejsciowy są to tłoki z krótszym płaszczem jakies 53mm. Starszy model tłoków do ABT miał 65mm jednak sworzeń mocowany byl na tej samej wysokosc co daje nam tą samą wysokość. Tłoki ABK są takie same, ale jak zauważyłem z płytszą komorą. Poza tym tłoki ABK są cięższe, ale mają lżejsze korby w porównaniu do ABT gdzie jest na odwrót- lżejsze tłoki cięższe korby. Dlatego ten zestaw będę próbował założyć bo nie mam innego wyboru. Moje tłoki są zajechane. Po zrobieniu wstępnych przymiarek wygląda na to że wszystko będzie pasować. Musze je pomyć potem nowe pierścienie, panewki i będę to składał do kupy.
[ Dodano: 2019-08-28, 22:53 ]
Mam jeszcze pytanie po co ABK miał natrysku oleju na tłoki? Apropo mojej sytuacji to tłoki już siedzą jestem w trakcie skladania tego silnika ABT z tłokami ABK.
[ Dodano: 2019-08-28, 22:53 ]
Mam jeszcze pytanie po co ABK miał natrysku oleju na tłoki? Apropo mojej sytuacji to tłoki już siedzą jestem w trakcie skladania tego silnika ABT z tłokami ABK.