[80 B4 1,9TD AAZ] zawór cyrkulacji spalin
[80 B4 1,9TD AAZ] zawór cyrkulacji spalin
Witam wszystkich.
Mam problem ponieważ u mnie w samochodzie coś mi się sączy olej z zaworu cyrkulacji spalin, a głównie dzieje się to wtedy kiedy jade dłuższy czas na wysokich obrotach np. po autostradzie. Problem polega na tym, że nie wiem dlaczego ten olej tak wycieka.
Mam problem ponieważ u mnie w samochodzie coś mi się sączy olej z zaworu cyrkulacji spalin, a głównie dzieje się to wtedy kiedy jade dłuższy czas na wysokich obrotach np. po autostradzie. Problem polega na tym, że nie wiem dlaczego ten olej tak wycieka.
Audi 80 19 TD
Dzięki za rade
mam dokładnie to samo... olej się delikatnie sączy z puchy EGRa (zaworka recyrkulacji)...
Turbinka dmucha jak powinna, ale widać delikatnie puszcza ten olej, chociaż dziwna sprawa... zużycie oleju nie przekracza 350ml/10 000km (10w/40), silniczek nie dymi wcale...
zastanawiam się nad zatkaniem EGR <mikolaj> bo szkoda mi poduchy silnika -jest pod EGRem
Turbinka dmucha jak powinna, ale widać delikatnie puszcza ten olej, chociaż dziwna sprawa... zużycie oleju nie przekracza 350ml/10 000km (10w/40), silniczek nie dymi wcale...
zastanawiam się nad zatkaniem EGR <mikolaj> bo szkoda mi poduchy silnika -jest pod EGRem
Dokładnie jak kolega "Cobra" napisał zużycie oleju jest niewielkie na jesień wymieniałem olej tj. we wrześniu zalałem "Platinium" 10W40 zrobiłem ok 5 tyś km i dolałem wczoraj ok 200ml.
A jeszcze mam takie pytanko czy ten zawór może być w jakiś sposób uszkodzony może są tam jakieś oringi które już puszczają Hm :!: :?:
A jeszcze mam takie pytanko czy ten zawór może być w jakiś sposób uszkodzony może są tam jakieś oringi które już puszczają Hm :!: :?:
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Zaślpienie zaworu w żandym stopniu nie wpłynie na prace silnka jedynie troszke na środowisko Zaślepić dasz rade samemu, jeśli nie chesz sie bawić to wystarczy nawet zciągnąc z egra weżyk ciśnieniowy u juz nie bedzie działał. A jak chcesz go "fachowo" zaślepić, to musisz odkrecić od kolektora tą rurke z harmonijką i na samym łaczeniu rurki i kolektroa dać metalową blaszke taką nie z puszki od coca coli tylko nieco grubszą aby co przypadkiem za dwa dni sie nie przepaliła. Pomiedzy łaczenie dajesz blaszke zkrecasz i gotowe, jednym słowem musisz zrobić coś w rodzaju metalowej podkładki o wzorze dopasowanym do kolektora i rury tylko nie wycietej w środku. Sam dasz rade bez problemu, powodzenia. <ok>