[B4 2.0 ABK] Podłączenie szyb, niebieski przewód
[B4 2.0 ABK] Podłączenie szyb, niebieski przewód
Witam, przeszukałem tematy dotyczące podpięcia elektrycznych szyb do 80. Pozostał mi jednak jeden dylemat. Mam u siebie w wiązce niebieski przewód w tej małej białej wtyczce i po prostu nie wiem od czego on jest i gdzie go podpiąć. Reszta przewodów już znana. Na forum widuje, że wszyscy mają w tej wtyczce tylko ten brązowy. Posiadam też inną wiązkę tylko na dwie szyby przednie i tam też tego nie ma. Moim zdaniem to może być przewód od domykania szyb, sygnał od pompki aby domknąć szyby. Może ktoś już przerabiał temat. Dziękuję za pomoc.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Niebieski przewód to do alternatora D+ inaczej kontrolka ładowania ten sam kolor przewód czarna wtyczka pod kierownica wiązka silnika tam podepnij... Masz ta bogatsza wersje z automatycznym zamykaniem szyby kierowcy, A szyba kierowcy zamyka się automatycznie tylko kiedy silnik odpalony dla bezpieczeństwa... Bo można tez podłączyć pod to plus po zapłonie ale wtedy jest duzo większe niebezpieczeństwo zeby szyba cos zmiażdżyła...
Podaj jeszcze numer przekaźnika bo wiazka wiazka ale do tej opcji musi byc jeszcze odpowiedni przekaźnik..
80 nigdy nie miały domykanie szyb...
Podaj jeszcze numer przekaźnika bo wiazka wiazka ale do tej opcji musi byc jeszcze odpowiedni przekaźnik..
80 nigdy nie miały domykanie szyb...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 90 B3
- Silnik: 2.3 NG
Re: [B4 2.0 ABK] Podłączenie szyb, niebieski przewód
Jak ten przewód podpiąć w A80 b3? Chyba ze się nie ma takiej możliwości. Instalację posiadam od A80 b4.
-
- Forum Audi 80
Re:
Posiadam instalację szyb z b4 i ona ma właśnie takie podłoczenie do krańcówki. Czy w b3 również będzie możliwość podłączenia tego niebieskiego przewodu z tej białej wtyczki?
- Jarewa
- Forum Audi 80
Tak ale nie wiem jak kolorystyka podaj zdjęcie wtyczki od strony kabli kostki stacyjki tak aby było widać wszystkie kolory jak jest tam niebieski to ok a jak nie ma to może była zmiana koloru ale napewno tam jest D+
-
- Forum Audi 80
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jarewa
- Forum Audi 80
O nie ma ehh... Zrób zdjęcie wtyczki czarnej tej przy kolumnie kierownicy to powinna być ta pierwsza od dołu. Z dwóch stron...
-
- Forum Audi 80
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi 80
W luźnych złączach instalacji auta jest żółta wtyczka z dwoma przewodami. Jeden z nich jest identyczny, jak ten z pod pinu o numerze 61 przekaźnika szyb. Gdy podłączę do niego probówkę na wyłączonym - brak napięcia. Zapłon włączony - żarówka probówki pulsuje. Natomiast na uruchomionym silniku żarówka świeci mocnym, ciągłym światłem. Czy tak powinien zachowywać się szukany przewód, który należy podłączyć pod niebieski przewód, idący z pod pinu o numerze 61 przekaźnika?
- Jarewa
- Forum Audi 80
Zapomniałem o temacie a ostatnio z baraku czasu mało wchodze, czarna wtyczka ma ten kabelek ale są niejasności bo są dwa grube niebieskie zdecydowanie za grube.
Najlepszy test, to odłącz przy alternatorze niebieski na zapłonie kontrolka powinna nie świecić, wtedy jakąś próbówką z żarówki ok 2w przestrzel te kabelki tą próbówką podłączoną do masy, jak znajdziesz prawidłowy to zaświeci się i kontrolka ładowania na liczniku i próbówka. Nawet możesz sprawdzić w tym co znalazłeś później.
Gdybyś zamiast żółtej znalazł biała to było by pewne że to ona, bo do szyb była białe złącze 2pin Kabel niebieski i brązowo/żółty
Najlepszy test, to odłącz przy alternatorze niebieski na zapłonie kontrolka powinna nie świecić, wtedy jakąś próbówką z żarówki ok 2w przestrzel te kabelki tą próbówką podłączoną do masy, jak znajdziesz prawidłowy to zaświeci się i kontrolka ładowania na liczniku i próbówka. Nawet możesz sprawdzić w tym co znalazłeś później.
Gdybyś zamiast żółtej znalazł biała to było by pewne że to ona, bo do szyb była białe złącze 2pin Kabel niebieski i brązowo/żółty
-
- Forum Audi 80
W audi 90 b3 posiadające elektryczne szyby z modułem 343, ktory jest wyposażony w funkcję podnoszenia i opuszczania automatycznie szyby kierowcy. Podnoszenie automatyczne szyby kierowcy odbywa się tylko przy uruchomionym silniku. W instalacji elektrycznej audi 80 b3 nie znalazłem nigdzie złącza, w które można podłączyć tę białą wtyczkę od modułu szyb, z przewodem niebieskim i brązowo-żółtym(krąnćówka drzwi i tylko od strony kierowcy, gdyż tylko otwarcie i zamknięcie drzwi kierowcy wyłącza możliwość sterowanioa szybami, tak mam w audi 90 b3). W A90 b3 przewody niebieski i brązowo-żółty od modułu szyb, nie są w jednej wtyczce, idą oddzielnie. W instalacji elektrycznej A80 i A90 b3 jest żółta wtyczka w której są dwa prrzewody a jeden z nich, to szukany niebieski , do którego można n podłączyć niebieski od modułu szyb. Instalację, która chcę zamontować do A80 b3 pochodzi z A80 b4, czy w b3 również powinno być taie złącze, w które można podłączyć tę białą wtyczkę od modułu szyb ? Czy raczej jest tak, jak mam w A90 b3, że idą oddzielnie? Pytanie nasuwa się takie , czy w A90 b3 istalacja nie była dokładana?