Beast, mógłbyś wstawić foto swojej?
[ Dodano: 2019-11-17, 15:33 ]
Aktualizacja
Na nowej cewce przejechałem ok. 500 km, spaliła się. Do tego stopnia, że w kabinie poczułem swąd przegrzanego plastiku i bakielitu. Po otwarciu maski ewidentnym źródłem smrodu była cewka, była tak ciepła z nie można było utrzymać jej ręką.
I teraz, przeglądając inne watki odpowiadam:
- napięcie na akumulatorze w czasie pracy silnika 14V - 14,2V
- rezystancja przewodów zapłonowych ok. 6 kOhm
- palec rozdzielacza wymieniony
- świece i przewody wymieniane były rok temu, silnik w czasie jazdy nigdy nie wykazywał wypadania zapłonów
- zapłon ustawiony metodą mieszaną, tzn troche na słuch i stroboskop, spalanie gazu jest 8-9l/100km (przy jeździe do 120 km/h)
Na starej cewce przejechałem 100 kkm, zmieniana była poprzednio około 50kkm wcześniej (150kkm w sumie przejechała w tym aucie, chyba nie była jednak nowa zakładana), instalacja gazowa zmieniana była 75kkm temu, uszczelnianie głowicy 50 kkm, zmiana rozrządu i ustawienie zapłonu 30kkm temu.
Wg mnie, instalacja gazowa, która bierze sygnał z cewki do ustalenia obrotów silnika oraz ewentualne przesunięcie zapłonu nie powinno mieć znaczenia, zauważcie, że regulując zapłon przesuwamy cały aparat, a więc punkt zapłonu w aparacie jest zawsze taki sam (położenie palca względem kopułki i halotronu), przy wyższych obrotach następuje ew. korekta przez komputer, natomiast punkt wyjściowy jest ten sam.
I teraz pytanie, felerna cewka bo Chińczyk co produkował za mało ryżu dostał, czy coś innego. ale co...