Witam, w mojej audi nie ma iskry, czy jeśli odepne środkowa cewkę z kopułki oraz przyloze do masy to powinna przeskoczyć iskra podczas kręcenia rozrusznikiem? Jeśli tak to gdzie może być problem? Ponieważ właśnie w tym miejscu nie ma iskry. Czy moduł zapłonowy może mieć coś z tym wspólnego?
Dzięki za kazda odpowiedź
[B3 1.8 JN] Brak iskry
[B3 1.8 JN] Brak iskry
Ostatnio zmieniony 18 gru 2019, 20:00 przez Szymczok, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Mógł też czujnik halla w aparacie zapłonowym paść. Pompka paliwa startuje gdy się kręci rozrusznikiem?
Tutaj masz cały poradnik: https://audi80.pl/topics77/faq-co-z ... t98745.htmJak go sprawdzić: Czujnik Halla w większości silników można zdiagnozować w następujący sposób (ta metoda nie zadziała w silnikach ADA, ABC, AAH, 7A, NM bo w nich nie jest on czujnikiem bezpośrednio odpowiedzialnym za generowanie iskry i wtrysku paliwa):
a. Zdjąć wtyczkę z czujnika na aparacie zapłonowym. Zdejmować ostrożnie dobrze dociskając zabezpieczenie, bo gniazdo łatwo ułamać.
b. Wziąć kawałek cienkiego przewodu, jeden koniec podłączyć do środkowego pinu zdjętej wtyczki a drugi koniec pozostawić "w powietrzu"
c. Włączyć zapłon
d. Dotykać i puszczać wolny koniec przewodu (tego podłączonego do śrokowego pinu wtyczki halla) do masy lub minusowej klemy na akumulatorze.
e. Podczas dotykania i puszczania kabla powinna przeskoczyć iskra. Powinno być ją słychać w kopułce nawet bez zdejmowania przewodów zapłonowy.
Czytalem poradnik juz wczesniej. (Swoja droga super ze cos takiego zrobiles, pomogl mi nie raz )Mógł też czujnik halla w aparacie zapłonowym paść. Pompka paliwa startuje gdy się kręci rozrusznikiem?
Wydawalo mi sie ze wlasnie czujnik halla padl, kupilem uzywany razem z aparatem zaplonowym poniewaz wlasnie pompka rowniez nie pracowala a iskry nie bylo wgl, po wymianie iskra wrocila ale jest teraz bardzo slaba a pompka paliwa dalej nie pracuje. Nie wiem, moze kupilem zepsuty czujnik halla/aparat zaplonowy. Co myslisz?
Jest moduł Zapłonu zamontowany a raczej schowany w słupku od strony kierowcy na samym dole po lewej stronie , zaraz koło uchwytu do otwierania maski silnika . Nie widać go jest za tapicerką , mógł właśnie on paść i nie będzie sterował Hallem i pompką . .........................................................................................................
Pozdrawiam Klubowiczów .
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2019-12-21, 17:18 ]
To nie dział giełdy!
Pozdrawiam Klubowiczów .
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2019-12-21, 17:18 ]
To nie dział giełdy!
Ostatnio zmieniony 21 gru 2019, 17:18 przez Thomson26, łącznie zmieniany 1 raz.