Witam. Ostatnio doświadczyłem nieprzyjemnej sytuacji, mianowicie kradzieży w moim samochodzie. Od tego momentu zainteresowałem się tematem montażu alarmu w mojej B4.
Przeszukałem trochę internetów w celu znalezienia jakiejś rekomendacji, ale przyznam, że bezskutecznie. Może któryś z Was zakładał autoalarm do swojej B4 i mógłby się podzielić jakimiś poradami, wskazówkami co do zakupu i montażu? Fabrycznie nie występował u mnie alarm ani pilot.
[B4 1.9 1Z] Montaż uniwersalnego autoalarmu
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Jak coś to szukaj alarmu z obsługą pneumatycznego zamka bo inaczej trzeba będzie podłączać sterowanie centralnego zamka pod kanapą z tyłu do kabli wkładki bagażnika bo tam jest obsługa dwoma masami.
Dobrze też znaleźć jakiś sterownik który z opóźnianiem uwzględnia sygnał otwarcia drzwi, bo wtedy można by było podłączyć czujnik drzwi pod lampkę oświetlania wnętrza a nie ciągnąć do każdych drzwi.
A tak to wątpię aby alarm zapobiegł kradzieży nawet radia.
Dobrze też znaleźć jakiś sterownik który z opóźnianiem uwzględnia sygnał otwarcia drzwi, bo wtedy można by było podłączyć czujnik drzwi pod lampkę oświetlania wnętrza a nie ciągnąć do każdych drzwi.
A tak to wątpię aby alarm zapobiegł kradzieży nawet radia.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Alarm to podłączanie praktycznie tak samo jak sterownika centralnego zamka (jest na forum dobra instrukcja) tylko to tego dodatkowo podłącza się przynajmniej krańcówki drzwi. Jak alarm ma funkcje opóźnionego sprawdzania sygnału z lampki to można podpiąć pod sygnał oświetlenia wnętrza (czarna taśma ze sklejonych trzech przewodów wchodząca na słupek po stronie kierowcy). A jak nie ma takiej funkcji to trzeba ciągnąć podpiąć pod krańcówkę drzwi gdzie tylko pod przewód który idzie do pompki (tutaj są połączone ze wszystkich drzwi) a nie tą sekcje która steruje elektrycznymi drzwiami czy szyberdachem.