[B4 2.0 ABK] Olej na uszczelce głowicy
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Po króćcu może spływa coś płynu trochę.
Przemyj zmywaczem do hamulców i obserwuj i obadaj tam przewód przy króćcu.
Bo widać , że inny odcień ten plastik ma na dole.
Ewentualnie zlać trochę płynu , zdjąć gumowy przewód , umyc to dokładnie z resztek płynu i odtłuścić , skręcić dobrą opaska , ale nie ślimakową i obserwować.
Przemyj zmywaczem do hamulców i obserwuj i obadaj tam przewód przy króćcu.
Bo widać , że inny odcień ten plastik ma na dole.
Ewentualnie zlać trochę płynu , zdjąć gumowy przewód , umyc to dokładnie z resztek płynu i odtłuścić , skręcić dobrą opaska , ale nie ślimakową i obserwować.
- elektronic
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
OK, a kolega elektronic co ile zmienia?
Pamiętajmy, że niedbalstwo poprzedników może się też zemścić po długim czasie.
Zahaczam o tę kwestię, bo pół roku temu zmieniłem płyn z Petrygo Q na jakieś zlewy z kanistra, niby też Petrygo i się dziwne rzeczy dzieją. Płyn się rudy robi, co na orlenowskim w oryginalnym opakowaniu kompletnie nie miało miejsca nawet po dwóch latach. Jak dla mnie ewidentnie korozja układu (oczywiście na dniach robię płukankę i wlewam Dynagel 2000+) i stąd przypuszczenia co kiepski/stary płyn może narobić w układzie.
Pamiętajmy, że niedbalstwo poprzedników może się też zemścić po długim czasie.
Zahaczam o tę kwestię, bo pół roku temu zmieniłem płyn z Petrygo Q na jakieś zlewy z kanistra, niby też Petrygo i się dziwne rzeczy dzieją. Płyn się rudy robi, co na orlenowskim w oryginalnym opakowaniu kompletnie nie miało miejsca nawet po dwóch latach. Jak dla mnie ewidentnie korozja układu (oczywiście na dniach robię płukankę i wlewam Dynagel 2000+) i stąd przypuszczenia co kiepski/stary płyn może narobić w układzie.
- elektronic
- Forum Audi 80
Więc z końcem 2017-go kupiłem na Motoneo MANNOL AG13 ZIELONY, (i chyba jakoś w tym czasie też zalałem układ, ale wziąłem za mało i dolałem bodajże z K2, bo wcześniej kojarze go miałem, no ale to już nie pamiętam dokładnie). W tamtym roku kupiłem Płyn G11 4CAR. Ale teraz rozwaliłem sobie chłodnicę i jak założę nową to zaleję K2 (kupiłem koncentrat). Wcześniejszych płynów nie pamiętam. I jeszcze jedna ciekawostka. Sporo wcześniej przestała grzać nagrzewnica (ale i tak jeździłem mimo tego) to ją wziąłem przepłukałem. Ile tam rudego było...
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z