[B4] Regulacja zamka drzwi
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
kojak85 pisze:Oto fotka drzwi. Domyślam się, że trzeba wykręcić śrubę zaznaczoną na drugim zdjęciu i wykręcić tam tuleję dystansową. Dodatkowo trzeba będzie poluzować tą drugą widoczną śrubę. Mam rację?
Akurat nie masz racji, ponieważ pod tą śrubą co zaznaczyłeś na drugim zdjęciu niema tam tej śruby do regulacji znajduje się ona tylko w tej pierwszej śrubie widocznej na przodzie.
A jak wygląda sprawa na dole też tak odstają :?: pytam po to też ma znaczenie co do regulacji tych drzwi.
Musisz poluzować obie śruby i przestawić zawias na słupku, to dopiero wtedy będzie wszystko grało.
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
- lord17_1991
- Forum Audi 80
Re: Regulacja drzwi
Diana pisze:Sworzeń zawiasu należy kupić , albo zlecić wykonanie ślusarzowi
Ma ktoś zwymiarowany ten sworzeń, żebym mógł go sobie przygotować przed rozkręceniem zawiasu ?
aby wpisze się , że pomyslnie moje audi przeszło operacje podniesienia obu drzwi przednich
sprostuje , bo jest mała rozbieżność .
żeby drzwi podnieść , tulejke wykręcamy . Poprostu odsuwa ona wtedy zawias od słupka i drzwi się podnoszą . U mnie musiałem wykręcić ze 3 obroty , ale paluszkiem się domykają . Na przednich luz nadal jest , ale leciutko się zamykają .
sprostuje , bo jest mała rozbieżność .
żeby drzwi podnieść , tulejke wykręcamy . Poprostu odsuwa ona wtedy zawias od słupka i drzwi się podnoszą . U mnie musiałem wykręcić ze 3 obroty , ale paluszkiem się domykają . Na przednich luz nadal jest , ale leciutko się zamykają .
Witam.Powiedzcie mi a co zrobić kiedy po wymianie tylnych drzwi ze względu na rdzę, ranty nie pokrywają się tzn nie jest na równo.Tak jakby tylne były od słupka.i po przejeździe palcem między przednimi a tylnymi jest takie jakby załamanie....przed wymiana było okej wszystko.wszystko ładnie się schodziło :mrgreen:
Koledzy podłącze się pod temat, bo mam podobny problem. Wymieniałem dzrwi i po przykreceniu okazało się, że są za blisko przedniego błotnika. Przed wymianą drzwi wymieniałem także dolny zawias. I teraz chciałbym się dowiedzieć czy uda mi sie cofnąc drzwi jakieś pare milimetrów za pomocą tej plastikowej tuleji regulacyjnej; czy muszę odkrecać zawias i przykrecić go trochę dalej; ewentulanie wyregulowac drzwi na fasolkach :?:
Za wszelkie odpowiedzi z góry dzięki.
Pozdro
Za wszelkie odpowiedzi z góry dzięki.
Pozdro
Wielkie dzięki kolego za szybką i konkretną odpowiedz. Na dniach będę próbował to wyregulować.hudy pisze:Tak wyregulujesz tą tuleją.Jak ją za bardzo wykręcisz to wtedy właśnie drzwi obcierają o przedni błotnik.Jak poluzujesz te dwie śruby które są przy drzwiach to również o parę mm możesz wyregulować gdyż otwory na śruby w zawiasie nie są większe niż śruby.
Pozdrawiam
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
- cyssiek
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
yhh
odkopuję
drzwi wyregulowane fest zamykają się jak ta lala,
uszczelki regenerowane sznurem butylowym, są super, natomiast troszkę woda przechodzi - mam wrażenie że drzwi się o pół centymetra (albo nawet mniej) nie domykają, czuję że powinny się mocniej... zamykać? Zamka (puszki) nie widzę żeby dało się regulować, trzpienia w budzie też nie.. jakieś pomysły?
odkopuję
drzwi wyregulowane fest zamykają się jak ta lala,
uszczelki regenerowane sznurem butylowym, są super, natomiast troszkę woda przechodzi - mam wrażenie że drzwi się o pół centymetra (albo nawet mniej) nie domykają, czuję że powinny się mocniej... zamykać? Zamka (puszki) nie widzę żeby dało się regulować, trzpienia w budzie też nie.. jakieś pomysły?