[B4 2.0 ABK] [Cabrio] skompletowanie zestawu pod duże heble
- JakiBoY
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Inny
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 1,8 AEB
- Kontakt:
[B4 2.0 ABK] [Cabrio] skompletowanie zestawu pod duże heble
Cześć czołem kluski z rosołem.
Kompletuje zestaw na swap hamulców do ośki i potrzebuje wiedzy.
Pacjent 4x108
Mam zaciski brembo z Alfy
I teraz kombinuje tarcze pod to i z katalogu wychodzi mi że Focus ST 170 ma takie tarcze. Czy ktoś może mi to potwierdzić? Czy et jest odpowiednie?
Podaje wymiary tarczy focusa:
Średnica 300mm
Średnica wewnętrzna 156,50mm
Średnica otworu centrujacego 63,50mm
Wysokość 44,50mm
Grubość tarczy hamulcowej 24mm
Minimalna grubość 22,90mm
Ilość otworów 4
Wymiar gwintu 13,70
Średnica otworu 108mm
A tutaj wymiary audi
Średnica 280mm
Średnica wewnętrzna 146mm
Średnica otworu centrujacego 68mm
Wysokość 56,30mm
Grubość tarczy hamulcowej 22mm
Minimalna grubość 20mm
Ilość otworów 4
Wymiar gwintu 15,30
Średnica otworu 108mm
Co jeszcze potrzebne o czym nie pomyślałem? Jakieś dodatkowe części poza oczywistym adapterem i jaka ewentualnie inna tarcza by podeszła?
Kompletuje zestaw na swap hamulców do ośki i potrzebuje wiedzy.
Pacjent 4x108
Mam zaciski brembo z Alfy
I teraz kombinuje tarcze pod to i z katalogu wychodzi mi że Focus ST 170 ma takie tarcze. Czy ktoś może mi to potwierdzić? Czy et jest odpowiednie?
Podaje wymiary tarczy focusa:
Średnica 300mm
Średnica wewnętrzna 156,50mm
Średnica otworu centrujacego 63,50mm
Wysokość 44,50mm
Grubość tarczy hamulcowej 24mm
Minimalna grubość 22,90mm
Ilość otworów 4
Wymiar gwintu 13,70
Średnica otworu 108mm
A tutaj wymiary audi
Średnica 280mm
Średnica wewnętrzna 146mm
Średnica otworu centrujacego 68mm
Wysokość 56,30mm
Grubość tarczy hamulcowej 22mm
Minimalna grubość 20mm
Ilość otworów 4
Wymiar gwintu 15,30
Średnica otworu 108mm
Co jeszcze potrzebne o czym nie pomyślałem? Jakieś dodatkowe części poza oczywistym adapterem i jaka ewentualnie inna tarcza by podeszła?
- JakiBoY
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No właśnie zauważyłem po wymiarach tarczy z focusa. Generalnie nie muszę zakładać z Alfy. Może być z czegoś innego jeżeli będą łatwiejsze w montażu. Najważniejsze jednak dla mnie jest to żeby przypasować jakąś tarcze która będzie pasować prosto z pudełka. Żeby nie trzeba było dawać tarcz nigdzie do obróbki. O ile się da oczywiście.
Druga opcja jest taka że może dałbym się namówić na znacznie większe koszta i zmienić rozstaw śrub. Pójść w to 5x112. Ale zrobiłbym to tylko jeżeli łatwiej mi by było o tarcze i nie trzeba by było niczego z nimi robić.
Druga opcja jest taka że może dałbym się namówić na znacznie większe koszta i zmienić rozstaw śrub. Pójść w to 5x112. Ale zrobiłbym to tylko jeżeli łatwiej mi by było o tarcze i nie trzeba by było niczego z nimi robić.
- RaKo
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Tarcza z fokusa Rs 324mm , rozwiercić na tokarce otwór centrujący na 68mm . Zacisk z bmw e38 brembo lub alfy 166 3.0 , adapter do zacisków , nowe klocki.Z tego co pamiętam zacisk z bmw nie przyjmie tarczy grubszej niż 24mm . Pompa hamulcowa Vw t4 .To jest najprostrze i najtańsze skuteczne hamowanie pasujące do ośki b4
Z pudełka to raczej nic nie dopasujesz, zawsze coś trzeba rozwiercić, roztoczyć. Proste sprawy dla tokarza do ogarnięcia za kilka zł.
Z pudełka to raczej nic nie dopasujesz, zawsze coś trzeba rozwiercić, roztoczyć. Proste sprawy dla tokarza do ogarnięcia za kilka zł.
- JakiBoY
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Wiele konkretów za które ogromnie dziękuję!RaKo pisze:
A jeżeli zmienię rozstaw na 5x112 to czy wtedy będę mógł założyć tarcze "prosto z pudełka"?
Podchodzę przyszłościowo do tego i wolałbym nie musieć szukać kogoś kto mi coś rozwierci. na te chwile nie chce mi się wydawac pieniędzy na nowe felgi i swap rozstawu ale kedyś może bym to zrobił. (ogólnie to nie przekonuje mnie tłumaczenie zmiany rozstawu tylko z powodu szerszej dostępności felg. Jak chce felgi to i tak znajdę jakieś co mi się spodobają na 4 śruby. Jedyne co by mnie przekonało to łatwiejszy proces wymiany hamulców bez potrzeby ingerencji osób trzecich o ile jest to możliwe)
Czyli w tym momencie mam zaciski z Alfy. Do tego rozwiercone tarcze z focusa (RS Mk1? Bo z tego co szukałem to RS ma na 5 śrub i tylko ST widziałem na 4)
Duzo jeszcze roboty mam z moim projektem ale hamulce chciałbym zrobić nim zacznę ja stroić. Powyżej tych 300 HP zwykle hamulce nie ogarną.
Więc, czy lepiej byłoby mi od razu przejść na 5 śrub i wykosztować się na wszystko czy robić pod 4 śruby i zostawić tak jak jest?
- ptrcichy
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.8 AAH
Re:
Czy jeśli na początku zostawię pompę hamulcową fabryczną będzie to źle hamowało?RaKo pisze: ↑02 maja 2020, 22:27Tarcza z fokusa Rs 324mm , rozwiercić na tokarce otwór centrujący na 68mm . Zacisk z bmw e38 brembo lub alfy 166 3.0 , adapter do zacisków , nowe klocki.Z tego co pamiętam zacisk z bmw nie przyjmie tarczy grubszej niż 24mm . Pompa hamulcowa Vw t4 .To jest najprostrze i najtańsze skuteczne hamowanie pasujące do ośki b4
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Re: [B4 2.0 ABK] [Cabrio] skompletowanie zestawu pod duże heble
Największy problem będzie z jarzmami, bo musisz je tak zrobić, żeby zacisk wycentrował się na tarczy, jak zapewne widzisz, wysokości tarczy są inne.
Dodano po 55 sekundach:
jarzma trzeba obliczyć, zaprojektować i musi ktoś Ci je wykonać, pewnie z 6 stów na nie pójdzie.
Dodano po 55 sekundach:
jarzma trzeba obliczyć, zaprojektować i musi ktoś Ci je wykonać, pewnie z 6 stów na nie pójdzie.
- ptrcichy
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.8 AAH
Jest gościu na OLX co sprzedaje adaptery pod tarcze 360mm i zaciski Z18 w cenie 400złLeo pisze: ↑21 paź 2020, 08:09Największy problem będzie z jarzmami, bo musisz je tak zrobić, żeby zacisk wycentrował się na tarczy, jak zapewne widzisz, wysokości tarczy są inne.
Dodano po 55 sekundach:
- Leo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No, i ? Pasują one pod te zaciski, co JakiBoy chce zapodać?
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Najlepsze może być to że wyda 600stow a na przeglądach będzie musiał ściągać...
- RaKo
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Silnik: 1.9 1Z
6 stów to same tarcze, następne 6 zaciski + klkocki + pompa + adaptery, obstawiam bliżej 2tyś
- Leo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
jak zwykle. Ja też myslałem że jak kupiłem Z17R/L sześciotłoki za tysiaka to pana Boga za palec chwyciłem, a do tego 350zł jarzma, 400 zł. tarcze, przy okazji felgi, bo na stare moje nie weszły i wyszła cena
-
- Forum Audi 80
- Imię: Tomek
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.0 ABK
Dzień dobry,
Panowie orientujecie się może kto sprzedaje adaptery pod duże brembo + tarcze focus rs 328x24 ?
Czy ew. ktoś dysponuje rys technicznym jaki adapter należy wykonać?
Panowie orientujecie się może kto sprzedaje adaptery pod duże brembo + tarcze focus rs 328x24 ?
Czy ew. ktoś dysponuje rys technicznym jaki adapter należy wykonać?