[80 B4] Dziwny problem z kierunkowskazem (nie działa w LEWO)
[80 B4] Dziwny problem z kierunkowskazem (nie działa w LEWO)
Cześć!
dziwny problem pojawił się kilka dni temu. Działa prawy kierunkowskaz i wszystkie awaryjne też (żarówki są OK), nie działa LEWY kierunkowskaz; tj. przełącznik wajchy działa - jak dam wajchę na kierunek w LEWO to słychać albo szybkie cykanie (jak przy normalnym kierunku, tyle że bardzo szybko) albo po prostu głośne brzęczenie. Co ciekawe te brzęczenie dobiega z dziwnego dla mnie miejsca... zaznaczone na czerwono:
Ktoś coś wie i pomoże?
PS: zakładam że przekaźnik, ale jakoś nie mogę znaleźć gdzie powinien się znajdować
Pozdrawiam, Mariusz.
dziwny problem pojawił się kilka dni temu. Działa prawy kierunkowskaz i wszystkie awaryjne też (żarówki są OK), nie działa LEWY kierunkowskaz; tj. przełącznik wajchy działa - jak dam wajchę na kierunek w LEWO to słychać albo szybkie cykanie (jak przy normalnym kierunku, tyle że bardzo szybko) albo po prostu głośne brzęczenie. Co ciekawe te brzęczenie dobiega z dziwnego dla mnie miejsca... zaznaczone na czerwono:
Ktoś coś wie i pomoże?
PS: zakładam że przekaźnik, ale jakoś nie mogę znaleźć gdzie powinien się znajdować
Pozdrawiam, Mariusz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Re: [80 B4] Dziwny problem z kierunkowskazem (nie działa w LEWO)
Jak brzęczy tylko w jedną stronę to najpewniej nie łączy włącznik kierunkowskazów.
Lokalizacja jest dla mnie co najmniej dziwna (nie mogę znaleźć żadnego foto)... ale mniejsza o to. Trzeba tą dolną półkę rozmontować by się tam dostać, tak? Możesz podesłać jakiś link do zamiennika?
Pozdr, Mariusz.
Trzeba zdjąć tą półeczkę pod kierownicą, jest na 5 albo 6 śrubek nr8.
-
- Forum Audi 80
Jak już wyjmiesz ten przerywacz kierunków to połącz kabelkiem w jego podstawce miejsca gdzie wchodziły piny 49 i 49A. Wtedy kierunkowskazy po włączeniu powinny się świecić ciągłym światłem. Ale założę się że dalej będzie problem z lewą stroną.
Dlaczego tak zakładasz, skoro słychać nieprawidłową pracę przekaźnika po włączeniu kier. w lewo?
-
- Forum Audi 80
Bo ten przekaźnik nie posiada czegoś takiego jak wyjście na kierunkowskaz w lewo czy osobno na prawo. Po prostu dostaje zasilanie po zapłonie jego jedno wyjście idzie do manetki gdzie dopiero kierowca przełącznikiem kierunkowskazów wybiera czy ma być połączony z lewą czy prawą stroną.
Czyli... czy dobrze rozumiem; przekaźnik jest jeden i ten sam dla lewa/prawa i co ważniejsze - ma tylko jedno wyjście które jest rozdzielane lewa/prawa przez manetkę?maciek889 pisze: ↑06 lip 2020, 21:42Bo ten przekaźnik nie posiada czegoś takiego jak wyjście na kierunkowskaz w lewo czy osobno na prawo. Po prostu dostaje zasilanie po zapłonie jego jedno wyjście idzie do manetki gdzie dopiero kierowca przełącznikiem kierunkowskazów wybiera czy ma być połączony z lewą czy prawą stroną.
Jeśli tak to ewidentnie walnięta jest manetka czyli... tzw. przełącznik zespolony. Da się to naprawić? Ktoś rozbierał?
No i... jak to wyciągnąć (Audi bez poduszki, więc da się kiere zdjąć bez problemu) ?
Pozdr, Mariusz.
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
Tak jest jeden na wszystko. Ma plus i minus jako zasilanie i wyjście przerywanego impulsu który rozdziela manetka albo łączy włącznik awaryjnych
Dodano po 7 minutach 30 sekundach:
Idzie rozebrać jak jest się cierpliwym ale zrób test czy po łączeniu pinów problem występuje dalej i wtedy nic nie ryzykujesz rozbierając bo popsutego nie popsujesz
A tak wyciągasz środek kierownicy odkrecasz śrubę ( klucz 24 ) możesz mazakiem zaznaczyć położenie kiery na frezie. Ściągasz kierownicę czasami trzeba puknąć ręką Potem odkrecasz plastik dwie śrubki krzyżak ( w zależności czy Ori ) zchodzi górna część plastiku a w dolnym jest otwór przez który widać obejmę manetek na imbus chyba 4 odkrecasz i plastik Dolny zchodzi z manetką. A trzymają ją kostki elektryczne.
Dodano po 7 minutach 30 sekundach:
Idzie rozebrać jak jest się cierpliwym ale zrób test czy po łączeniu pinów problem występuje dalej i wtedy nic nie ryzykujesz rozbierając bo popsutego nie popsujesz
A tak wyciągasz środek kierownicy odkrecasz śrubę ( klucz 24 ) możesz mazakiem zaznaczyć położenie kiery na frezie. Ściągasz kierownicę czasami trzeba puknąć ręką Potem odkrecasz plastik dwie śrubki krzyżak ( w zależności czy Ori ) zchodzi górna część plastiku a w dolnym jest otwór przez który widać obejmę manetek na imbus chyba 4 odkrecasz i plastik Dolny zchodzi z manetką. A trzymają ją kostki elektryczne.
Ok, dzięki Panowie! Wygląda na to że wszystko jasne.
Znalazłem na jutubie filmik jak zdemontować przełącznik zespolony, więc... jutro zaleje WD40, a jak nie pomoże to rozbieram. Dam znać jak poszło i czy samochód nie poszedł z dymem
Pozdr, Mariusz.
Update;
dobra diagnoza nie jest zła
Po WD40 zaaplikowanym w lewe i prawe manetki oraz znacznym poruszaniu owych... oraz po wypuszczeniu pewnej ilości dymu... LEWY kierunek zaczął przeważnie działać. Wygląda jednak na to że bez rozbiórki się nie obędzie...
dobra diagnoza nie jest zła
Po WD40 zaaplikowanym w lewe i prawe manetki oraz znacznym poruszaniu owych... oraz po wypuszczeniu pewnej ilości dymu... LEWY kierunek zaczął przeważnie działać. Wygląda jednak na to że bez rozbiórki się nie obędzie...
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Nie używamy WD-40 , tylko są do tego specjalne środki , typu : kontakt spray.
Rozbierzesz pająka , to przemyj to zmywaczem do hamulców czy IPA w sprayu , żeby pozbyć się tego WD.
Rozbierzesz pająka , to przemyj to zmywaczem do hamulców czy IPA w sprayu , żeby pozbyć się tego WD.
Używamy, używamyKrzysiek 84 pisze: ↑07 lip 2020, 11:03Nie używamy WD-40 , tylko są do tego specjalne środki , typu : kontakt spray.
Jak już WD40 swoje zrobił i minęło trochę czasu to zaaplikowałem sporo kontakt'a. Jest dobrze do dzisiaj... choć geneza problemu jest inna niż zakładałem; uszkodzona jest PRAWA manetka od wycieraczek i to ona powodowała problemy z LEWĄ manetką od kierunkowskazów (która to swoją drogą miała problemy LEWYM kierunkiem) - nie wiem jak ale jakoś są połączone. Morał z tego taki by przeczyścić wszystkie manetki na raz.