Dotyczy dachu manualnego.
Ponieważ w mojej małej nie działało otwieranie pokrywy schowka na dach z przycisku w drzwiach postanowiłem dokonać pewnej modyfikacji.
Po wyciągnięciu zamka, rozwierciłem miejsca zgrzewy i w miejsce niesprawnego siłownika zainstalowałem taki od zamka klapy Renault. Pasuje idealnie! Po podaniu „+” siłownik robi robotę i otwiera zamek.
Plan jest taki, że oba będą sterowane przyciskiem w drzwiach, a jak mi się zechcę, to może jeszcze któryś z mikroprzełączników dachu włączę w obwód.
Aha...
Jak ktoś ma potrzebę, to może pozostawić w zamku mikroprzełączniki.
[b4 cabrio] naprawa zamka schowka dachu
- ptrcichy
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 2.8 AAH
Re: [b4 cabrio] naprawa zamka schowka dachu
Możesz bardziej opisać "przeróbkę" ? Najprawdopodobniej czeka mnie wymiana/naprawa zamku.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Podejrzewam że autor przeróbki mógł mieć sprawne te zatrzaski od pokrywy tylko coś innego mu uniemożliwiało otwarcie pokrywy. Jak pisałem w temacie zakupu można podłączyć te siłowniki pod dołożony przełącznik od szyb aby sterować oryginalnymi siłownikami bezpośrednio. Podpina się to pod kable sterownika dachu za oparciem tylnej kanapy.
A wg mnie to w takich przypadkach warto sprawdzić kable w przelotce do klapy bagażnika plus sygnały na zamku. Jeżeli masz sprawna instalacje otwarty bagażnik czy tam sygnał z otwartej klapy wyłącza możliwość otwarcia schowka dachu i na odwrót otwarty schowek wyłącza możliwość otwarcia bagażnika.
A często jakiś kabelek pęknie i od tego bym zaczol przygodę z niedziałającymi zamkami
Sam sygnał jest w zamku . Lampka się nic nie sprawdzi bo to oddzielny paten działający za pomocą grawitacji i kulki
U mnie był 1 przewód strzelony można było otwierać 2 klapy naraz.
Pozdrawiam
A często jakiś kabelek pęknie i od tego bym zaczol przygodę z niedziałającymi zamkami
Sam sygnał jest w zamku . Lampka się nic nie sprawdzi bo to oddzielny paten działający za pomocą grawitacji i kulki
U mnie był 1 przewód strzelony można było otwierać 2 klapy naraz.
Pozdrawiam