[B4 1z] przekaźnik klimatyzacji
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
az tak to sie w tego NG niezaglebialem, brat go ma i na codzien juz mi sie zprzykrzyl ten typ NG, ale to co wiem ci napisalem,
to co jest na chlodnicy jest wazne bo kontroluje stan ciepla wody w silniku, a tamten to widocznie takie zabezpieczenie, wrazie gdyby tamto wysiadlo, pamietam ze kiedys brachol go wynalazl w schematach, i wlasnie go zwarl na wylaczonym silniku i wentylatory sie wlaczyly
jesli sie nie myle to ten dodatkowy czujnik na bloku kolo aku ma kolory przewodow brazowo-zielony/brazowy
to co jest na chlodnicy jest wazne bo kontroluje stan ciepla wody w silniku, a tamten to widocznie takie zabezpieczenie, wrazie gdyby tamto wysiadlo, pamietam ze kiedys brachol go wynalazl w schematach, i wlasnie go zwarl na wylaczonym silniku i wentylatory sie wlaczyly
jesli sie nie myle to ten dodatkowy czujnik na bloku kolo aku ma kolory przewodow brazowo-zielony/brazowy
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
dzis patrzylem lecz zdjecia nie robilem bo telefonem by wyszlo kiepsko, lecz to co jest tam wiecej niz, to np przekaznik nr 272 od sterowania wentylatorami, z pozycji nr3, a tak pozatym to standard i z tego co piszesz wynika ze masz "komplet" w przekaznikach, jedynie mozesz je przejrzec pod kontem sprawnosci czy ktorys nie jest na stale sklejony, mozesz to sprawdzic na podmianke z jakims kolega
Re: [B4 1z] przekaźnik klimatyzacji
Witam mam taki problem klima się załącza na 1 begu wentylatory pracują lecz nie włącza mi się 2 bieg wentylatorów wogóle... i gdy mam nawiew dany na 1 bieg co jakiś czas nz chwile wyłacza sie sprezarka na postoju gdy jest 2 lub 3 bieg nawiewu tego objawu nie ma. nurtuje mnie to dlaczego wentylatory działaja tylko na 1 biegu. Na ostro próbowałem przy czujniku obok chłodnicy działa 2 bieg
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Gazu mało...
A po drugie przy sprawnej klimie działa tylko 1 bieg. 2 włacza sie w sytuacjach awaryjnych...
A po drugie przy sprawnej klimie działa tylko 1 bieg. 2 włacza sie w sytuacjach awaryjnych...
To na 2 lub 3 biegu nawiewu już nie bd się co chwile ta sprężarka rozłączać?
- Jarewa
- Forum Audi 80
Trochę cię nie rozumię, ja pisałem o biegach wentylatora chłodnicy...
2Bieg wentylatora mi sie nie włącza Wogole. A gdy mam nawiew na 1 biegu sprężarka co jakiś czas sie wyłancza gdy nawiew jest na 2 lub 3 biegu tego objawu nie ma już
- Jarewa
- Forum Audi 80
No to pisałem ci, drugi bieg wentylatora włącza się w skrajnych przypadkach (dokładnie kiedy w układzie po stronie HP jest ponad 15bar ciśnienia) a takie ciśnienie jest kiedy w układzie jest odpowiednia ilość gazu i bardzo wysoka temperatura gazu (kompresor bardzo podgrzewa gaz)..
Druga sprawa kiedy nadmuch jest na 1 często się wyłącza sprężarka ( co świadczy tez o małej ilości gazu ) bo kiedy nadmuch mamy na 1 to jest niska temperatura parownika a co za tym idzie niższa temperatura gazu co wpływa na objętość i spadek ciśnienia. Na nadmuchu 2,3 mamy wyższa temperaturę parownika dlatego temperatura gazu jest wyższa i ciśnienie wyższe. Ale stopniowo po upływie gazu i tu będą zaczynały się problemy z wyłączaniem sprężarki...
Druga sprawa kiedy nadmuch jest na 1 często się wyłącza sprężarka ( co świadczy tez o małej ilości gazu ) bo kiedy nadmuch mamy na 1 to jest niska temperatura parownika a co za tym idzie niższa temperatura gazu co wpływa na objętość i spadek ciśnienia. Na nadmuchu 2,3 mamy wyższa temperaturę parownika dlatego temperatura gazu jest wyższa i ciśnienie wyższe. Ale stopniowo po upływie gazu i tu będą zaczynały się problemy z wyłączaniem sprężarki...
Ok dzięki to pewnie gdzieś mam mały ubytek bo jak zmieniałem chłodnice nabiłem i tak przez 3 lata nikt tam nie zaglądał. a widziałem jakieś specyfiki do uszczelniania małych ubytków słyszałeś coś o tym? czy to nie warto się bawić?
- Jarewa
- Forum Audi 80
To jest to samo jak motodoktory do silników nie będę tego komentował.. Ubytki zawsze trzeba uzupełnić szczelności naprawić. Ubytek 10% w skali roku jest rzeczą normalną i nie ma co szukać dziury...
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
10% w rok jak dla mnie trochę głupio bo jeśli mam auto 3lata i klima działa to niby już powinno nie być 30% czynnika czyli już ledwo powinna działać
Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
Te 10% to takie tłumaczenie serwisów co szczelność sprawdzają maszyna i nabijają a po roku puste
Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
Te 10% to takie tłumaczenie serwisów co szczelność sprawdzają maszyna i nabijają a po roku puste
Jutro poświecę lampa po przewodach i chłodnicy może coś pokaże kontrast świeży gdzie wyszedł. wiadome instalacja ma 25 lat. chłodzi dobrze tylko juz z przerwami tak sprężarka pewnie za mało czynnika tak jak piszecie