[2.0 ABT] Za mocne wspomaganie
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT+lpg
- Kontakt:
[2.0 ABT] Za mocne wspomaganie
Witam,
mam taki dziwny problem - otóż wydaje mi się, że wspomaganie w mojej B4 działa stanowczo za mocno. Coś jakby ciągle włączony tryb CITY w fiatach. Kręcić można dosłownie najmniejszym palcem u ręki, i to podczas postoju pojazdu. W następstwie pojazd nie prowadzi się zbyt pewnie. Mam wrażenie jakby pływał.
Mając przyrównanie do wiele młodszego auta którym jeżdżę na co dzień, wydaje mi się że nie jest to prawidłowe zachowanie układu. Być może pompa generuje za wysokie ciśnienie? Z tego co pamiętam, to wspomaganie zachowywało się tak od samego początku kariery tego auta w mojej rodzinie, czyli jakoś od 6 lat, i nic złego się z tym nie dzieje, ani nic nie zmienia. Wpływa jedynie na pewność prowadzenia. No chyba, że po prostu "ten typ tak ma", i trzeba się do tego przyzwyczaić
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, bądź radę, bardzo chętnie się zapoznam
Z góry dziękuję
mam taki dziwny problem - otóż wydaje mi się, że wspomaganie w mojej B4 działa stanowczo za mocno. Coś jakby ciągle włączony tryb CITY w fiatach. Kręcić można dosłownie najmniejszym palcem u ręki, i to podczas postoju pojazdu. W następstwie pojazd nie prowadzi się zbyt pewnie. Mam wrażenie jakby pływał.
Mając przyrównanie do wiele młodszego auta którym jeżdżę na co dzień, wydaje mi się że nie jest to prawidłowe zachowanie układu. Być może pompa generuje za wysokie ciśnienie? Z tego co pamiętam, to wspomaganie zachowywało się tak od samego początku kariery tego auta w mojej rodzinie, czyli jakoś od 6 lat, i nic złego się z tym nie dzieje, ani nic nie zmienia. Wpływa jedynie na pewność prowadzenia. No chyba, że po prostu "ten typ tak ma", i trzeba się do tego przyzwyczaić
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, bądź radę, bardzo chętnie się zapoznam
Z góry dziękuję
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Re: [2.0 ABT] Za mocne wspomaganie
Ciesz się
- Ven0n
- Forum Audi 80
- Imię: Kamil
- Silnik: 2.0 ABT
Ja takie mam na zimnym silniku, po zagrzaniu slabnie i jest takie srednie(Niezależnie od obrotów), ale samochod prowadzi sie dosc pewnie. Z tak mocnym wspomaganiem jakie opisałeś spotkałem się w audi a6 c4 2.5 tdi. Tak chyba powinno być
Jaki kolor płynu do wspomagania? Jak dobrze działa i nie cieknie to zostaw tak jak jest.
Jakby co to maglownica ma regulację luzu pod serwem na klucz 10 - dokręcając lub odkręcając możesz zwiększyć lub zmniejszyć odczuwalną na kierownicy siłę wspomagania tylko ostrożnie bo tam ćwierć obrotu robi naprawdę ogromną różnicę
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Płyn zielony. A przynajmniej tak mi się wydaje, bo jest dość już wysłużony i czeka go wymiana. No ale dziać się nic nie dzieje. Poci się jedynie wąż ciśnieniowy na łączeniu ze zbiorniczkiem.
Poszukam tej regulacji. Może akurat przesunięcie "o ząbek" coś poprawi, bo na chwilę obecną jedzie się jak pontonem przez to...
Poszukam tej regulacji. Może akurat przesunięcie "o ząbek" coś poprawi, bo na chwilę obecną jedzie się jak pontonem przez to...
- Ven0n
- Forum Audi 80
Sprawdź tuleje wahaczy, to one często są winowajcą, opcjonalnie tuleje wózka
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak, tulejka (przynajmniej jedna) jest na bank do wymiany. Po zimie wlecą wszystkie nowe, bo i tak muszę zdjąć wózek i zabezpieczyć go przed rdzą. Zaczęła niestety dość mocno po nim szaleć.
No nic, powymieniam te tuleje, pojadę na zbieżność i najwyżej zobaczę wtedy jak to się będzie zachowywać.
No nic, powymieniam te tuleje, pojadę na zbieżność i najwyżej zobaczę wtedy jak to się będzie zachowywać.
- Ven0n
- Forum Audi 80
Z własnego doświadczenia, bo wiem jak mi się prowadził mój gruz przed wymianą i po wymianie rzekomo sprawnych tuleji(Z mikropęknięciami na całkiem nowe. Jak widać nawet autor tematu przyznał że jedna jest do wymiany, więc niech to zrobi(Najlepiej komplet 4 szt, OEM z ASO albo poliuretan) i dopiero wtedy będziemy wiedzieć czy to wina zbyt silnego wspomagania <ok>
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Gumowe zamienniki do wózka - SWAG, wahacza - Lemförder. Będzie dobrze.
Takie trochę głupie to co napisze ale jakie masz ciśnienie w kołach?
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie no, oczywiście że mam Poza tym wydaje mi się, że na za niskim kierownica powinna chodzić ciężej, szczególnie na postoju, a nie jednym paluszkiem, i to najmniejszym
#EDIT
Tak się jeszcze zastanawiam nad zaworem bypass w pompie wspomagania. Może się już wyrobił i puszcza za duże ciśnienie na magiel? Takie czysto teoretyczne pytanie
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
He u Ciebie zawsze jakoś inaczej. Wymieniałem je tyle razy że nawet nie umiem policzyć i nigdy ale to nigdy czegoś takiego nie widziałem.Ven0n pisze: ↑19 lis 2020, 09:41Z własnego doświadczenia, bo wiem jak mi się prowadził mój gruz przed wymianą i po wymianie rzekomo sprawnych tuleji(Z mikropęknięciami na całkiem nowe. Jak widać nawet autor tematu przyznał że jedna jest do wymiany, więc niech to zrobi(Najlepiej komplet 4 szt, OEM z ASO albo poliuretan) i dopiero wtedy będziemy wiedzieć czy to wina zbyt silnego wspomagania <ok>
Co innego pływanie auta po drodze przez rozwalone tuleje a co innego siła wspomagania. Takie moje zdanie.
Ps u mnie teraz wspomaganie chodzi bardzo lekko odkąd mam auto i żadna wymiana tulei nie mała na to wpływu.