Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4] Rezanie wyciszenia stuków łożysk amorów

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
h/k
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Łukasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Re: [B3/B4] Rezanie wyciszenia stuków łożysk amorów

Post autor: h/k » 19 kwie 2021, 16:42

No właśnie od jakiegoś czasu trochę zastanawia mnie dlaczego niektórzy bardzo się interesują przerobką tych poduszek. Na dobrych zamiennikach przecież nie ma żadnych stuków.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 20 kwie 2021, 19:20

Jak ktoś chce koniecznie przerabiać , to Top Mount będzie najlepszym rozwiązaniem.

Kahn13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kahn13 » 22 kwie 2021, 18:32

Krzysiek 84 pisze:
20 kwie 2021, 19:20
Jak ktoś chce koniecznie przerabiać , to Top Mount będzie najlepszym rozwiązaniem.
na dziagnostyce wychodzą tylko te poduszki... luz na górnym mocowaniu macphersona

teraz cieżko dostać dobrej jakości zamienniki. Jakiś sklep polecicie gdzie nie sprzedają podróbek?

oglądałem z te poduszki Top Mount tam żadnej gumy nie widać. po zdjęciach nie mogę dojść jak one są skontrowane. i chyba trzeba dziurawić karoserie...
chce pozstać przy ori zwieszeniu a nie obniżać auta...
jeszcze raz dam szanse tym poduszkom, ale dam do warsztatu na wymianę i zobaczymy.
Poprostu jestem sflustrowany już kilka ładnych aut z macphersonem mieliśmy i nigdy z tym nie było problemów..... <krzyk>

Awatar użytkownika
Ven0n
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Kamil
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Ven0n » 22 kwie 2021, 22:38

A próbowałeś poduszki Sachs? Najczęściej luz jest na tych nakrętkach - trzeba je dobrze dokręcić. Na podniesionym samochodzie bedzie luz i będą klamotać te łożyska, bo te poduszki konstrukcyjnie są dociskane od dołu w górę, no i przy skręcaniu kołami te kieliszki górne przechylają się pod kątami

h/k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: h/k » 23 kwie 2021, 14:27

Dokładnie, z tym że chyba chodziło odwrotnie, o docisk poduszki od góry w dół.
Ja jeżdżę na Lemförderach ponad pół roku, ok. 8-9 tys. km na nich zrobione, na razie wygląda, że są w porządku - brak charakterystycznego stuku, tłumienie drobnych drgań nadal odczuwam podobnie albo tak samo jak po montażu.
Myślę, że nie powinieneś mieć problemów z częściami od iParts. Mają tam również Sachsa.

Kahn13
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kahn13 » 24 kwie 2021, 08:23

Ven0n pisze:
22 kwie 2021, 22:38
A próbowałeś poduszki Sachs? Najczęściej luz jest na tych nakrętkach - trzeba je dobrze dokręcić. Na podniesionym samochodzie bedzie luz i będą klamotać te łożyska, bo te poduszki konstrukcyjnie są dociskane od dołu w górę, no i przy skręcaniu kołami te kieliszki górne przechylają się pod kątami
Dzięki za radę. Jeszcze nie nie próbowałem Sachs. Pierwszy raz Febi, ale to pomyłka była. Potem ko kilku tyś km. kupiłem LEMFÖRDER'a i w ASO te tulejki gwintowane. Złożyłem i przez jakiś czas było dobrze. Teraz spróbuje te poduszki od Sachs'a i dobrze do skręcić. I zobaczymy... Może to rzeczywiście coś innego się tłucze...

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 26 kwie 2021, 11:56

https://www.verkline.com/shop/audi/spor ... top-mount/

https://yt-motorsport.eu/camber-audi-80 ... -top-mount

Nie trzeba ingerować w karoserie , nie ma tu żadnej gumy , nie trzeba obniżać auta by zakładać top mount , to jest alternatywa na sklepującę się gumę i coroczną wymianę poduszki z amortyzatorem.

h/k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: h/k » 11 cze 2021, 07:55

Jeśli w tym rozwiązaniu nie ma gumy no to np. dla mnie odpada, jednak po coś producent daje tam kawał materiału wytłumiającego żeby dawało komfort jaki trzeba. Chyba że komuś na tym nie zależy.

Poniekąd w temacie - orientuje się ktoś, czy można wymieniać same łożyska w poduszkach amortyzatorów Lemförder? Zdaje się, że zimowe regularne, dokładne mycie wnęk sprawiło, że przestrzeliłem lancą i jest duże prawdopodobieństwo, że mam tam tylko rdzę...

h/k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: h/k » 25 cze 2021, 14:28

Sprawdziłem już na starej wymienianej kiedyś poduszce - da się bez problemu od strony gumy nasadką wybić po zewnętrznej bieżni.

Przy okazji niedawno zauważyłem, że po blisko 15 tys. km poduszki po podniesieniu auta nie kiwają się luźno w karoserii, czyli Lemförder spisuje się dobrze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl