[B3/B4] Rezanie wyciszenia stuków łożysk amorów
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Re: [B3/B4] Rezanie wyciszenia stuków łożysk amorów
No właśnie od jakiegoś czasu trochę zastanawia mnie dlaczego niektórzy bardzo się interesują przerobką tych poduszek. Na dobrych zamiennikach przecież nie ma żadnych stuków.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Jak ktoś chce koniecznie przerabiać , to Top Mount będzie najlepszym rozwiązaniem.
na dziagnostyce wychodzą tylko te poduszki... luz na górnym mocowaniu macphersonaKrzysiek 84 pisze: ↑20 kwie 2021, 19:20Jak ktoś chce koniecznie przerabiać , to Top Mount będzie najlepszym rozwiązaniem.
teraz cieżko dostać dobrej jakości zamienniki. Jakiś sklep polecicie gdzie nie sprzedają podróbek?
oglądałem z te poduszki Top Mount tam żadnej gumy nie widać. po zdjęciach nie mogę dojść jak one są skontrowane. i chyba trzeba dziurawić karoserie...
chce pozstać przy ori zwieszeniu a nie obniżać auta...
jeszcze raz dam szanse tym poduszkom, ale dam do warsztatu na wymianę i zobaczymy.
Poprostu jestem sflustrowany już kilka ładnych aut z macphersonem mieliśmy i nigdy z tym nie było problemów.....
- Ven0n
- Forum Audi 80
- Imię: Kamil
- Silnik: 2.0 ABT
A próbowałeś poduszki Sachs? Najczęściej luz jest na tych nakrętkach - trzeba je dobrze dokręcić. Na podniesionym samochodzie bedzie luz i będą klamotać te łożyska, bo te poduszki konstrukcyjnie są dociskane od dołu w górę, no i przy skręcaniu kołami te kieliszki górne przechylają się pod kątami
-
- Forum Audi 80
Dokładnie, z tym że chyba chodziło odwrotnie, o docisk poduszki od góry w dół.
Ja jeżdżę na Lemförderach ponad pół roku, ok. 8-9 tys. km na nich zrobione, na razie wygląda, że są w porządku - brak charakterystycznego stuku, tłumienie drobnych drgań nadal odczuwam podobnie albo tak samo jak po montażu.
Myślę, że nie powinieneś mieć problemów z częściami od iParts. Mają tam również Sachsa.
Ja jeżdżę na Lemförderach ponad pół roku, ok. 8-9 tys. km na nich zrobione, na razie wygląda, że są w porządku - brak charakterystycznego stuku, tłumienie drobnych drgań nadal odczuwam podobnie albo tak samo jak po montażu.
Myślę, że nie powinieneś mieć problemów z częściami od iParts. Mają tam również Sachsa.
Dzięki za radę. Jeszcze nie nie próbowałem Sachs. Pierwszy raz Febi, ale to pomyłka była. Potem ko kilku tyś km. kupiłem LEMFÖRDER'a i w ASO te tulejki gwintowane. Złożyłem i przez jakiś czas było dobrze. Teraz spróbuje te poduszki od Sachs'a i dobrze do skręcić. I zobaczymy... Może to rzeczywiście coś innego się tłucze...Ven0n pisze: ↑22 kwie 2021, 22:38A próbowałeś poduszki Sachs? Najczęściej luz jest na tych nakrętkach - trzeba je dobrze dokręcić. Na podniesionym samochodzie bedzie luz i będą klamotać te łożyska, bo te poduszki konstrukcyjnie są dociskane od dołu w górę, no i przy skręcaniu kołami te kieliszki górne przechylają się pod kątami
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
https://www.verkline.com/shop/audi/spor ... top-mount/
https://yt-motorsport.eu/camber-audi-80 ... -top-mount
Nie trzeba ingerować w karoserie , nie ma tu żadnej gumy , nie trzeba obniżać auta by zakładać top mount , to jest alternatywa na sklepującę się gumę i coroczną wymianę poduszki z amortyzatorem.
https://yt-motorsport.eu/camber-audi-80 ... -top-mount
Nie trzeba ingerować w karoserie , nie ma tu żadnej gumy , nie trzeba obniżać auta by zakładać top mount , to jest alternatywa na sklepującę się gumę i coroczną wymianę poduszki z amortyzatorem.
-
- Forum Audi 80
Jeśli w tym rozwiązaniu nie ma gumy no to np. dla mnie odpada, jednak po coś producent daje tam kawał materiału wytłumiającego żeby dawało komfort jaki trzeba. Chyba że komuś na tym nie zależy.
Poniekąd w temacie - orientuje się ktoś, czy można wymieniać same łożyska w poduszkach amortyzatorów Lemförder? Zdaje się, że zimowe regularne, dokładne mycie wnęk sprawiło, że przestrzeliłem lancą i jest duże prawdopodobieństwo, że mam tam tylko rdzę...
Poniekąd w temacie - orientuje się ktoś, czy można wymieniać same łożyska w poduszkach amortyzatorów Lemförder? Zdaje się, że zimowe regularne, dokładne mycie wnęk sprawiło, że przestrzeliłem lancą i jest duże prawdopodobieństwo, że mam tam tylko rdzę...
-
- Forum Audi 80
Sprawdziłem już na starej wymienianej kiedyś poduszce - da się bez problemu od strony gumy nasadką wybić po zewnętrznej bieżni.
Przy okazji niedawno zauważyłem, że po blisko 15 tys. km poduszki po podniesieniu auta nie kiwają się luźno w karoserii, czyli Lemförder spisuje się dobrze.
Przy okazji niedawno zauważyłem, że po blisko 15 tys. km poduszki po podniesieniu auta nie kiwają się luźno w karoserii, czyli Lemförder spisuje się dobrze.