[ABK 2.0] Czasami faluje, czasami nie odpala. Prośba o interpretacje lagów
-
- Forum Audi 80
- Imię: pawel
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Re: [ABK 2.0] Czasami faluje, czasami nie odpala. Prośba o interpretacje lagów
Jak wyglada ta plomba? U mnie jest taka żółta plamka na styku gwintu i nakrętki oraz na styku nakrętki i korpusu przepustnicy. Czy to to?
-
- Forum Audi 80
Czy jest sens robić adaptacje przepustnicy, jeżeli sonda nie działa? Czy lepiej najpierw wymienić sondę?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
Chociaż w ABK ta "adaptacja" bywa bardzo prymitywna to najlepiej wpierw doprowadź do pełnej sprawności układ.
-
- Forum Audi 80
Wymieniłem lambdę, niestety nie udaje mi się zrobić adaptacji przez VAGa. Tzn. na zapłonie nie mogę wejść w grupę 000 na BS, pojawia się komunikat "ERROR: grupa 000 nie dostępna". Na odpalonym silniku włącza się bez problemu, ale nic się nie dzieje. Ślinik rozgrzany, brak błędów gotowości, na zapłonie mam tylko błąd czujnika prędkości - znika po odpaleniu samochodu, używam VAG 311.2pl. Auto z końca 94, więc raczej adaptacji nie robi się ręcznie. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Próbować przestawić TPS na śrubkach montażowych? Czy dalej próbować szczęścia z adaptacją przez VAGa?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
bo nie ma takiej możliwości, także zdziwił bym się gdyby Ci się udało he
Pokaż teraz loga z grupy 000(silnik rozgrzany) i co z tą przepustnicą ostatecznie, pokaż jak wygląda ustawienie jej na zderzaku? czy jest czysta w środku? - bo nic nie piszesz jaki jest tego efekt a chcesz uzyskać pomocy.
Co z tą sondą dokładnie. Jest w ogóle podłączona do ecu silnika? Czy ecu widzi że sonda pracuje? Jak pracuje to w jakim zakresie?
Sama wymiana jeszcze nie załatwia tu sprawy bo równie dobrze mogło to nic nie dać. Bo nie tu leżała przyczyna.
Jeśli ecu widzi sondę i sonda działa to można posprawdzać wtyczkę od tps i ewentualnie przeczyścić preparatem do tego i sprawdzić ustawienie zapłonu. Bo kto wie co tam jest.