Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

Alternator do 80 B4 ABK

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Chlebowgryzarka
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK

Alternator do 80 B4 ABK

Post autor: Chlebowgryzarka » 05 lip 2022, 17:31

Jestem w trakcie budowania systemu CA w mojej 80 B4 Sedan z silnikiem ABK. Generalnie w chwili obecnej pod maską siedzi fabryczny alternator bosch o mocy 70A. I generalnie, jest to za mało. Moja instalacja Audio sama jest w stanie pochłonąć 70A właśnie w momencie, gdy rozkręcę ją na maxa, a gdzie jeszcze prąd na światła, komputer, dmuchawę i inne elementy? Stąd padł plan wymiany alternatora.

Generalnie wiem, że w silnikach ABK były montowane też fabrycznie alternatory 90A. Taki pasowałby do mnie plug&play i wszystko śmigałoby bez problemu. Jednak 90A to byłaby wartość że tak powiem na styk, jak nie będzie innej opcji to taki zastosuję, bo customowe alternatory w grę nie wchodzą.

Ale kwestia która mnie interesuje i z którą tutaj przychodzę - wiem, że do 80 B4 były wsadzane też fabrycznie alternatory 120A. Między innymi do 1.9 TDI i (chyba) silników V6. I najchętniej właśnie taki alternator bym sobie zastosował, żeby wszystko śmigało jak trzeba i żebym miał zapas mocy. Wiem, że taki alternator fizycznie będzie pasował do ABK. Jednak pozostaje kwestia instalacji - mianowicie, czy fabryczna instalacja elektryczna w ABK pociągnie alternator 120A? Bo jednak nie oszukujmy się, chciałbym uniknąć sytuacji, w której palą mi się kable od alternatora, bo za duży prąd przez nie płynie. Stąd też pytanie do ludzi którzy kiedyś może takie eksperymenty robili - czy instalacja elektryczna w ABK pociągnie alternator 120A bez palenia się?

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Silnik: 2.0 ABT

Re: Alternator do 80 B4 ABK

Post autor: Jarewa » 06 lip 2022, 11:59

Do abk to max tylko 90A wejdzie innych nie produkowali nie pasują, i uważaj są dwa rodzaje 90 różnią się mocą na niższych obrotach szukaj tego od 45A na jałowym bo ten drugi ma 25...

Chlebowgryzarka
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Silnik: 2.0 ABK

Post autor: Chlebowgryzarka » 06 lip 2022, 13:52

A jak odróżnić ten alternator co ma 25a na jałowym od tego co ma 45? Domyślam się, że po numerach czy coś, ale jakie w takim razie numery miał te mocniejszy?

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 07 lip 2022, 23:01

To jest ten najmocniejszy i to jest max co można włożyć bez rzeźby, konstrukcyjnie środku tylko się różnią ten słabszy na jałowych ma mostek z 6 diod a ten mocniejszy 9..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl