Szarpanie na benzynie 2.0 ABT
-
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Szarpanie na benzynie 2.0 ABT
Witam mam pytanie, co jest pod tymi 4 śrubkami. Czy jest tam coś co może się popsuc . Męczę się z moją 80 ponad dwa miesiące i mam problem z mocnym szarpaniem podczas przyspieszania, strzałami z wydechu popcorn. Po mocnym przegazowaniu obroty biegu jałowego są bardzo małe i po chwili gaśnie. Wymieniłem już wszystko oprócz wtrysku i samego aparatu. Kopułka i palec wymienione. Mam też pytanie, czy sam rozdzielacz może się jakoś uszkodzić, i jak działa ta cała regulacja zapłonu przez sterownik. Ciśnienie na wszystkich tłokach +- 10 mechanik stwierdził że jakby ją zalewało l. Z góry dziękuję za odpowiedź
Dodano po 6 minutach 11 sekundach:
Po wrzuceniu zdjęcia zauważyłem na nim pęknięty kabel od zasilania wtrysku. Nie wiem czy uda mi się go zaizolować bo pęknięcie wchodzi w środek
Dodano po 6 minutach 11 sekundach:
Po wrzuceniu zdjęcia zauważyłem na nim pęknięty kabel od zasilania wtrysku. Nie wiem czy uda mi się go zaizolować bo pęknięcie wchodzi w środek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Re: Szarpanie na benzynie 2.0 ABT
Pod tymi 4 śrubkami masz membranę regulatora ciśnienia paliwa. Próbowałeś odłączać akumulator na kilkanaście minut? Bo te częsty problem w ABT z gazem że korekty sobie robie ECU jadąc na gazie gdy próbuje zmienić mieszankę benzyny.
-
- Forum Audi 80
Co każdą zmienioną część resetowałem ECU nawet sam sterownik też był podmieniany. Nowa pompa paliwa Bosh, halla Bosh, lambda Bosh, świece i przewody NGK palec i kopułka, czujniki temperatury nowe filtry, podstawa przepustnicy teraz w drodze rozdzielacz zapłonu. Krokowy ze szrotu Bosh bo kupiłem zamiennik to jakby za mocno otwierał przepustnice i się dusił. Czterech mechaników zaglądało i wraz nic z tego...
Dodano po 7 minutach 59 sekundach:
maciek889 Dzięki za odpowiedź
-
- Forum Audi 80
A cewkę próbowałeś podmieniać?
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Wymieniałeś potencjometr przepustnicy? Które ABT masz ? Na 4 czy na 6 pinów potencjometr ?
-
- Forum Audi 80
Wymieniłem 0.23v
Dodano po 3 minutach 57 sekundach:
Jutro powinien mi przyjść kompletny gaźnik, jeżeli dalej będą problemy wezmę się za cewkę. Świece są czarne to jakby nie dopalała?
-
- Forum Audi 80
A dobra jak na lpg dobrze pracuje to raczej nie problem z układem zapłonowym (bo masz LPG?) Może sterownik od lpg świruje i podaje ci gaz razem z benzyną, chociaż zwykle przekaźnik odcinający benzynę jest zasilany razem z zaworami lpg to trudno o sytuacje że poda oba paliwa jednocześnie.
-
- Forum Audi 80
Jeździłem z zakręconą butlą w bagażnikui problem na benzynie taki sam. Na LPG przy przyspieszaniu szarpanie jest, ale z wydechu tak nie strzela. Z resztą LPG bym się tak nie sugerował bo na 100% jest źle ustawiony. "Mechaniki" kręcili pokretłem na przewodzie bo na LPG również za małe wolne obroty były, dlatego chciałem zrobić benzynę na tip top i dopiero brać się za regulację LPGmaciek889 pisze: ↑14 gru 2022, 16:52A dobra jak na lpg dobrze pracuje to raczej nie problem z układem zapłonowym (bo masz LPG?) Może sterownik od lpg świruje i podaje ci gaz razem z benzyną, chociaż zwykle przekaźnik odcinający benzynę jest zasilany razem z zaworami lpg to trudno o sytuacje że poda oba paliwa jednocześnie.
-
- Forum Audi 80
Przyszedł, jakiś gaźnik ale z brązowym wtryskiem u mnie jest niebieski. Czym one się różnią?
Dodano po 9 minutach 1 sekundzie:
Dodano po 30 minutach 29 sekundach:
Dodano po 9 minutach 1 sekundzie:
Zasilanie wtrysku czarne i białe kable, które to + a które - ?
Dodano po 30 minutach 29 sekundach:
Wczoraj wyjęłem swój wtrysk żeby go obejrzeć ogólnie czy te sitka są całe itp. Po złożeniu przekręcając zapłon chyba ten wtrysk głośno bzyczał. Spróbowałem odpalić i straszny muł się zrobił. Po wciśnięciu pedału gazu do połowy obroty rosną bardzo powoli a nie od razu. Po podmianie gaźnika problem został. Co to może być?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Tą regulacją nie można od tak sobie kręcić, dobrze że decydujesz się na ustawienie LPG, bo to bardzo ważne dla trwałości silnika.
-
- Forum Audi 80
Problem rozwiązany. Nieszczelność między blokiem, a kolektorem ssącym
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Przy okazji na przyszłość.
Któryś z przewodów - bodajże do wtryskiwacza, to przewód o rozłożonej, określonej rezystancji.
Któryś z przewodów - bodajże do wtryskiwacza, to przewód o rozłożonej, określonej rezystancji.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Pawel
Witam u mnie w audi 80 2.0 abt LPG, bardzo szarpie na benzynie, kaszle i strzela. Na LPG jest dobrze nic nie dzieje się. Podmieniałem od znajomego cały kompletny wtrysk i zero poprawy także krokowiec kable świece kopułka nowa czujniki tak samo i zero poprawy. Nie wiem co mojej niuni chodzi, gaz Dobrze podłączony nie miesza z LPG z benzyną bo patrzyłem, dzieje się tak na zimnym i ciepłym. Dodam że pompki od benzyny nie zmieniałem i filtra. Już parę razy mi się zdarzyło że zabrakło benzyny. Możliwe że pompka się przytarła? I syfu naleciało do filtra i temu taki objaw ? Nie dostaje tyle benzyny do wtrysku ?? Jakieś pomysły?
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
nie, tutaj szukałbym powodu w wytartych ścieżkach potencjometru.
-
- Forum Audi 80
Sondę lambda masz sprawną? Robiłeś reset przez odłączenie akumulatora?