[B4 all] Montaż tylnych zacisków hamulcowych od golfa
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
- Kontakt:
Re: [B4 all] Montaż tylnych zacisków hamulcowych od golfa
dzięki za odpowiedź, czyli podsumowując zaciski i klocki z audi b6 albo passat b5, jarzma zostają z a80, tarcze, linki z a80 i dopasować przewód elastyczny ?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Tak , zaciski można nowe kupić , a jak chcesz używki , to najmłodsze bedą z A4 B7 i linka idzie dołem jak w oryginale , a jak chcesz linki górą , to zaciski moga być np z Skody SuperB.
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
Nowe to już alu. Gdzie z czasem korozja albo utlenianie się amelinium dokucza. Trzeba też uważać odkręcając odpowietrznik czy przewód hamulcowy. Ja regeneruje ori. Głównym problemem jest tulejka mosiężna i ośka przechodząca przez nią od ręcznego. Można je zakupić w necie. Ja jednak stara skorodowana ośkę napawałem nierdzewka i przetoczyłem
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Tak samo zrobiłem ja, zostawiłem sobie stare zaciski, To żeliwo jest niemal nie do zdarcia - ile to razy po jednej stronie się przymierzałem i drapałem korpus pierścieniem Segera od środka, a tu ledwo widać rysy.
Na minus niestety słabawy ręczny, tylko po prostu trzeba mocniej zaciągać. Gorsza sprawa to linki idące dołem - po kupionych ok. 2 lata temu TRW stwierdzam, że zaczyna brakować dobrych zamienników, zamiast harmonijek to praktycznie tylko same kapturki ślizgowe do tego wypadające z końców pancerzy, trzeba ściągać bardzo wąską opaską typu "trytyka", a przedtem najlepiej czymś dobrym do plastikowych mechanizmów nasmarować. Element dość precyzyjnie obliczony na 2 lata, linka się przeciera.
Na minus niestety słabawy ręczny, tylko po prostu trzeba mocniej zaciągać. Gorsza sprawa to linki idące dołem - po kupionych ok. 2 lata temu TRW stwierdzam, że zaczyna brakować dobrych zamienników, zamiast harmonijek to praktycznie tylko same kapturki ślizgowe do tego wypadające z końców pancerzy, trzeba ściągać bardzo wąską opaską typu "trytyka", a przedtem najlepiej czymś dobrym do plastikowych mechanizmów nasmarować. Element dość precyzyjnie obliczony na 2 lata, linka się przeciera.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
Ceny groszowe, i taki zrobiony powinien kilka lat trzymać. Choć jeszcze zostaje kwestia jakości gumy uszczelek, albo ich wiek produkcji. Nie wiem jak można mówić że jest slaby, u mnie kła stają na asfalcie. Na wszystko składa się jakość, pierwsze stan zacisku, drugie linki i ich naciąg, dalej stan tarcz oraz jakość klocków.
Dodano po 1 minucie 19 sekundach:
Za nic nie przeszedł bym na alu. Mało tego znam wielu którzy zmieniali alu na żeliwiaka
Dodano po 1 minucie 19 sekundach:
Za nic nie przeszedł bym na alu. Mało tego znam wielu którzy zmieniali alu na żeliwiaka
-
- Forum Audi 80
- Imię: Kornel
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 2.0 ABK
Na alledrogo znajdziesz pod nazwą "LUCAS SW-7010 tulejka" i "samoregulator ręcznego 10mm". Kupiłem taki zestaw i czeka aż zjadę do garażu i za to się zabiorę. Dodatkowo oringi trzeba gdzieś dokupic grubsze bo te z zesawów się nie nadają.