Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT 1994r.] Lewa poduszka silnika - jaki numer oryginału

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
dobrymudzin
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: dobrymudzin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT+lpg

[B4 2.0 ABT 1994r.] Lewa poduszka silnika - jaki numer oryginału

Post autor: dobrymudzin » 11 lis 2023, 13:57

Moje uszanowanie,
W moim audi na biegu jałowym (ok. 900 obr) wyraźnie czuć wibracje w kabinie (np. na kierownicy i fotelu). Podejrzewam, że lewa poduszka silnika przenosi te wibracje. Widać, że była wymieniana przez poprzednika na Febi, ale internety piszą, że zamienniki słabo filtrują wibracje i tylko oryginały sobie radzą. Dlatego chcę poszukać oryginału, ale nie wiem jaki numer miała oryginalna poduszka. W dokumentacji znalazłem takie dwa numery: 8A0199379 i 8A0199381, a w sklepach te numery dodatkowo rozszerzane są różnymi literkami. Proszę o pomoc w ustaleniu pełnego numeru poduszki montowanej oryginalnie w tej wersji silnikowej.

Przy okazji może, ktoś poleci sklepy z oryginalnymi częściami do 80. Ja znalazłem takie dwa:
https://www.oemvwshop.com/8c-1994-1996- ... o-mounting
https://www.facebook.com/VolkswagenClas ... cale=pl_PL
Ktoś korzystał z ich usług i poleca/odradza?

Ewentualnie może ktoś z Was wstawiał jakiś dobry zamiennik poduszki i nie ma problemu z wibracjami w kabinie?

h/k
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Łukasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Re: [B4 2.0 ABT 1994r.] Lewa poduszka silnika - jaki numer oryginału

Post autor: h/k » 12 lis 2023, 09:46

Poduszki dla 4 cylindrowych silników

lewa
8A0199379E - gumowo-olejowa, manualna skrzynia biegów
8A0199381A - gumowo-metalowa automatik

prawa
8A0199382A - gumowo-olejowa, manulna skrzynia biegów
8A0199382B - gumowo-olejowa, automatik

Używana oryginalna nie wylana w dobrym stanie należycie spełni swoje zadanie. Gdzieś na Allegro krążyła nawey nówka jakis czas temu.
Wbrew opinii, która tu czasem krążyła to zauważyłem, że o ile obie po tylu latach nawet mimo dobrego stanu czasem (a może i dość często) dochodzi do pęknięcia membrany i płyn stopniowo wylewa się z nich otworami na dole. W takim stanie o ile lewa jest w stanie z powodzeniem jeszcze długo funkcjonować może nie jak w pełni sprawna ale wciąż przyzwoicie tłumi, tak prawa z ubywającym płynem zaczyna osiadać coraz bardziej z powodu p
opierania się sporej masy silnika na niej i zaczyna buczeć we wnętrzu auta przy większych obrotach oraz delikatnie drżeć wnętrze na biegu jałowym. Wtedy wymiana niestety pomaga, a może regeneracja też da radę - poduszka się strasznie ugniata i twardnieje.
Przy wymianie poduszek silnika sprawdź też skrzyniowe - tutaj również mam oryginały, jak dotąd nie było potrzeby szukać zamienników, ich akurat jest dość dużo w dobrym stanie.
W przypadku mega problemów z uzyskaniem dobrych używanych oryginałów silnikowych można spróbować jak najbardziej przyzwoity zamiennik i próbować (ostrożnie!) potraktować górną grubą gumę agresywnym zmiękczającym środkiem, najpierw delikatnie, bo zdaję sobie sprawę że dobrych nie wylanych OEM może już zacząć brakować

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl