Szybkie pytanie do ludzi którzy wymieniali TPS w swoich 80tkach ABK - czy zamienniki z Aliexpress są cokolwiek warte? Niestety, ale wybór wielki nie jest, oryginałów nie ma od dawna, używki też bardzo ciężko znaleźć. Oryginalny TPS ma numery
037 907 385 H, a jedyne jakie udało mi się znaleźć na internecie obecnie to 037 907 385 N oraz 037 907 385 M. A mój w chwili obecnej nadaje się na śmietnik. Stąd też chciałbym wiedzieć, czy wymiana na chińczyka ma sens, a jeśli nie, to czy powyższe czujniki z innymi numerami by podeszły bez problemu.
Audi 80 B4 ABK TPS z Aliexpress - dobry?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK
-
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 AGG+lpg
Re: Audi 80 B4 ABK TPS z Aliexpress - dobry?
Tak kupiłem kiedy płytkę z Aliexpress działa do dziś warto od razu rozwiercić dziury w płytce na większe aby po pół roku zmienić minimalnie ścieżkę gdy zacznie czasem szarpać
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Nie piszesz przypadkiem o płytce potencjometru przepływomierza?
Na zużyty TPS jest patent z przesuwaniem ślizgaczy, ale chyba tylko po listku na ścieżkę się dało, a reszta podgiąć w górę, pytanie ile dostaje po głowie dokładność w funkcji kąta ślizgaczy.
Potencjometr MAF (przepływomierz) z kolei chyba niedługo będę brał z Chin, tylko charakterystyki do porównania ze sprawnym by się przydały, jak zamówiłbym to się zrobi bo jeszcze mam przyzwoity cały podzespół w zapasie, niestety nie są one zbyt trwałe - warunki miejskie ok. 50 tys. km u mnie albo i mniej.
Oryginalny z kolei TPS jest dosć żywotny, może da się jeszcze upolować... albo kupić z kompletna przepustnicą, tylko wtedy fajnie by było zajrzeć co ze stanem ścieżek. Ja dobre kilka lat temu na farcie za 40 zł kpiłem prawie nieużywany sam czujnik i śmiga już dość długo.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Silnik: 2.0 AGG+lpg
Obie rzeczy kupiłem z Aliexpress. Również przesuwałem płytkę tps niektórzy mówią że się nie da ale jeśli chcesz i masz zaparcie zrobisz to